RADOVI

Iz Kine uskoro stiže prvi dio ceste Pelješkog mosta

Kineska kompanija CRBC mora izraditi 30.000 tona tešku rasponsku konstrukciju

Gradnja Pelješkog mosta. Fena

Fena

2.12.2019

Radovi na Pelješkom mostu paralelno se odvijaju na dvije lokacije - na Pelješcu te u fabričkim pogonima u Kini, gdje se sklapa prvi dio ceste budućeg mosta, piše ''Jutarnji list''. 

Na Pelješcu je najvidljivije nicanje prvog stupa mosta na poziciji S8, gdje raste impozantna struktura jednog od 13 budućih stupova mosta. No, široj javnosti manje su vidljivi radovi na čeličnoj rasponskoj konstrukciji mosta koja se sklapa u Kini u Nantongu.

Za laike riječ je zapravo o putu budućeg mosta. Kineska kompanija CRBC mora izraditi 30.000 tona tešku rasponsku konstrukciju koja će se u dijelovima na brodovima dopremati na Pelješac.

Prema planu, oko 400 segmenata čelične rasponske konstrukcije dopremit će se iz Kine. Elementi su dugi od 6 do 12 metara, dok je ukupna dužina cijele rasponske konstrukcije 2.404 m. Dakle, kao i ukupna dužina mosta.

Svaki komad širine je 22,5 metara i visine 4,5 metara. Čeličnu rasponsku konstrukciju čini troćelijski sanduk na koji se montira ortotopska čelična ploča. Ona se najčešće koristi kod mostova velikih raspona kakav je i ovaj Pelješki. Na tu čeličnu ploču se postavlja asfalt.

Prema projekcijama, prvi dijelovi rasponske konstrukcije na gradilište mosta trebali bi početi dolaziti krajem januara ili početkom februara sljedeće godine.

Na samom gradilištu mosta uznapredovalo je "zidanje" stupa budućeg mosta na poziciji 88. Njegova ukupna visina treba biti 53,35 metara, a dosad je napravljeno oko pola. Ovaj stup nalazi se na sredini Malostonskog zaljeva i između njega i stupa S7 bit će plovni put za brodove. Stoga je on jedan od četiri stupa koji se gradi na najvećoj naglavnici. Ona je veličine rukometnog igrališta u koju je izliveno 3.200 kubnih metara betona te ugrađeno 1.200 tona armature, piše ''Jutarnji list''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.