BRISEL Razmjena mišljenja o izazovima i perspektivi

U Evropskom parlamentu okrugli sto o zapadnom Balkanu i proširenju EU

Okrugli sto službeno će otvoriti predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli

Fena
03.12.2019 09:08

Evropski parlament

Foto: Agencije

Zastupnici Evropskog parlamenta danas će razgovarati o procesu evropskih integracija za zapadni Balkan s članovima nacionalnih parlamenata iz regije. 

Okrugli sto službeno će otvoriti predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli, nakon čega će uslijediti obraćanje Olivera Verhalija (Olivéra Várhelyija), novog evropskog povjerenika za EU susjedstvo i proširenje, u njegovoj prvoj službenoj posjeti posjetu Evropskom parlamentu kao povjerenik , prenosi "European Western Balkans(EWB)".

Parlamentarci iz Albanije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, uključujući i lidere političkih i parlamentarnih grupa, zajedno sa evropskim parlamentarcima razmijenit će mišljenja o izazovima i perspektivi politike proširenja EU, najavljeno je iz Evropskog parlamenta.

Poslanicima Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenta zemlja regiona obratit će se i novoimenovani izvjestitelj EP za zapadni Balkan Tonino Picula, koji je na tu funkciju izabran u susret samita EU zapadni Balkan koji će biti održan u Zagrebu u maja 2020. godine.

U diskusiji s parlamentarcima koji dolaze iz država zapadnog Balkana učestvovat će i izvjestioci Evropskog parlamenta zaduženi za zemlje regiona kao i predsjednici parlamentarnih delegacija za saradnju sa državama zapadnog Balkana.

Uvodnu sjednicu, koja će trajati sat, moderirat će potpredsjednik EP-a Fabio Kastaldo (Castaldo).

Komentari

NA VRH