REGION Sastanak predsjednika Srbije i ministra vanjskih poslova Slovenije

Beograd i Ljubljana iskreno za očuvanje stabilnosti zapadnog Balkana

Srna
03.12.2019 10:54

Miro Cerar, Aleksandar Vučić

Foto: Blic.rs

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar vanjskih poslova Slovenije Miro Cerar konstatirali su danas u Beogradu da su obje zemlje iskreno zainteresirane za očuvanje stabilnosti zapadnog Balkana, njegovu evropsku perspektivu, kao i za nastavak dijaloga na svim nivoima. 

Vučić je pozdravio aktivan angažman Slovenije u regionu zapadnog Balkana putem njenog učešća u Berlinskom procesu i izrazio očekivanje da će se Berlinski proces ubuduće ponovo usredsrediti na povezivanje, naročito infrastrukturno, kao i na ekonomsku saradnju.

On je istakao da je produbljivanje političkog dijaloga od izuzetnog značaja za jačanje bilateralne saradnje dvije zemlje, o čemu svjedoči i zajednička sjednica vlada Srbije i Slovenije koja će biti održana sredinom decembra u Srbiji, kao i predstojeća posjeta slovenskog premijera Marjana Šareca.

Vučić je naglasio da je Slovenija posebno važan ekonomski partner Srbije i dodao da je Srbija spremna za daljnje razvijanje ekonomskih odnosa, saopćeno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Tokom susreta s Cerarom, Vučić je još jednom naglasio da se Srbija od početka dijaloga Beograda i Prištine suočava s velikim i ozbiljnim problemima u provođenju postignutih dogovora zbog opstrukcije Prištine.

- Uprkos ovakvom ponašanju Prištine, Beograd ostaje suštinski i čvrsto opredijeljen da sva otvorena pitanja rješava dijalogom u interesu pomirenja i stabilizacije prilika u regionu - poručio je Vučić.

Komentari

NA VRH