REAGIRANJE

MUP Hrvatske objavio svoju verziju priče: Policija nije prebacila nigerijske studente u BiH

Abia i Eboha u Miralu. Žurnal.info

Sl. M. / Avaz.ba

4.12.2019

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske odlučno je odbacilo izjave da hrvatska policija postupa i osuđuje pojedince zbog boje njihove kože. U saopćenju koje je objavljeno danas navedeno je da je policija provjerila javno iznesene navode o postupanju prema nigerijskim državljanima 17. novembra na području Zagreba. Idućeg dana, 18. novembra, kako se navodi, s dokumentima su se uredno odjavili iz hostela u Zagrebu i otišli!

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske provjerilo je navode koji su javno iznijeti na bosansko-hercegovačkom portalu, a do sada obavljenim provjerama utvrđeno je sljedeće:

• 12. novembra ove godine je u Hrvatsku, na legalan način i uz ispunjavanje potrebnih uvjeta, ušlo petero nigerijskih državljana, a kako bi učestvovali na međusveučilišnom takmičenju u Puli. Radilo se o voditeljici ekipe i četvorici učesnika.

• Voditeljica ekipe i jedan učesnik napustili su, nakon takmičenja na legalan način, Republiku Hrvatsku preko Zračne Luke u Zagrebu.

• Dvojica nigerijskih državljana, dvojica koja se sada spominju u bosanskohercegovačkim medijima, su se nakon takmičenja u Puli, dan ranije od ostatka grupe, uputili u Zagreb te boravili na području grada Zagreba. Tako su se 16. novembra ove godine prijavili u hostel u Zagrebu, da bi se 18. novembra uredno, uz podmirenje svojih troškova te uzevši svoje putne isprave i ostale stvari, odjavili iz hostela i udaljili u nepoznato - navodi se u objavi MUP-a Hrvatske.

Kontradiktornosti u izjavama

U saopćenju su dalje naveli kako kao potpuno netačnu odbacuju iznesenu tvrdnju da su im dokumenti ostali u hostelu i da su policijski službenici PU zagrebačke postupali prema njima.

- Ističemo kontradiktornost u iznijetim izjavama prema kojima su policijski službenici 17. novembra ove godine navodno postupali prema njima, a činjenica je da su se 18. novembra (dakle, dan kasnije!) uredno odjavili iz hostela u Zagrebu. Policija nije evidentirala njihov legalan izlazak iz RH, niti su policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja nezakonitih migracija, postupali prema osobama s tim imenom i prezimenom - navodi se u reakciji MUP-a.


Peti učesnik

Kada je riječ o petom učesniku takmičenja, utvrđeno je da je 17. novembra ove godine napustio smještaj u Puli te pokušao u dva navrata preko graničnih prijelaza napustiti Hrvatsku odnosno ući u Sloveniju.

- Slovenski granični policajci u oba su mu navrata odbili ulazak zbog neposjedovanja Šengenske vize. Nakon tih pokušaja prelaska granice, nigerijski je državljanin 18. novembra pristupio u službene prostorije I. Policijske stanice Zagreb-Centar te prijavio gubitak putne isprave. Nigerijskom državljaninu je ponuđeno da kontaktira ambasadu, ali je on to odbio. Obzirom na to da mu je viza istekla 17. novembra ove godine, nakon provedenog upravnog postupka, izdano mu je Rješenje o protjerivanju s rokom napuštanja Evropskog ekonomskog prostora od 14 dana. Međutim, navedeni nigerijski državljanin nije napustio Hrvatsku već se 27. novembra vratio u Policijsku stanicu u Zagrebu te tamo izrazio namjeru za traženjem međunarodne zaštite u Hrvatskoj. To mu je omogućeno te se trenutno nalazi u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu u statusu tražitelja azila. Napominjemo da je tom prilikom predočio putnu ispravu za koju je ranije prijavio gubitak - naveli su iz MUP-a Hrvatske.

Povratne aviokarte

U objavi na zvaničnoj stranici MUP-a ističe se da su svi nigerijski državljani imali povratne aviokarte za 17. novembra ove godine. Dvoje ih je koristeći aviokarte u narednim danima napustilo Hrvatsku, dok je ostalo troje propustilo priliku na legalan način izaći iz Hrvatske.

- Navedena činjenica izaziva sumnju u stvarnu namjeru njihovog dolaska i boravka u Hrvatskoj.  Naime, policijski su se službenici, tokom pojačanog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija, i ranije susretali s pokušajima, ali i zlouporabama učestvovanja ili navodnog učestvovanja na sportskim takmičenjima u Republici Hrvatskoj. Jedan je to od načina kako strani državljani trećih zemalja, nakon legalnog ulaska u RH i nakon sudjelovanja u aktivnosti za koju je ishodovana dozvola, potom nezakonito nastavljaju svoj put prema zemljama odredišta u Evropi - tvrde iz MUP-a.

Kako su istakli ove godine zabilježeno je devet odbijanja ulaska državljanima Nigerije na graničnim prijelazima, zbog neudovoljavanja uvjetima ulaska u Hrvatsku. Naveli su kako će policijski službenici i nadalje nastaviti s provjerama svih navoda i dostupnih činjenica vezanih za ovaj slučaj, a kako bi se utvrdilo radi li se o još jednom slučaju zloupotrebe sportskih takmičenja radi nezakonitih migracija.  

Priču koju su migranti ispričali za bh. medije, možete pročitati ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.