NAJAVE

Hrvatska dobiva zadatak reformiranja EU

U periodu od dvije godine trebaju se dobiti odgovori na bitna pitanja EU, uključujući i definiranje modela bržeg odlučivanja

Ilustracija. Arhiv

Piše: S. N./ Avaz.ba

5.12.2019

Hrvatska će dobiti zadatak da istraži šta stanovnici Evropske unije žele od tog bloka, piše list "Politico" u svom evropskom izdanju. 

Pozivajući se na dokument koji su dobili na uvid, iz lista navode da je takva odluka donesena s obzirom na to da Hrvatska od 1. januara preuzima predsjedavanje EU.

- Evropsko vijeće razmatralo je ideju organiziranja razgovora o budućnosti Evrope. Oni bi trajali dvije godine. Vijeće bi zadužilo predstojećeg predsjedavajućeg (Hrvatska, op. p.) da radi na definiranju zajedničke pozicije po nizu pitanja - od formata razgovora, sastava, pa i funkcionalnosti jedne takve konferencije - citira "Politico" dio dokumenta.  

Osnova za ovu aktivnost je u francusko-njemačkoj inicijativi koja predviđa čak i mogućnost promjena nekih od temeljnih akata EU.

- Jedna od bitnih tema o kojoj će se debatirati je i način odlučivanja u EU. Već duže vrijeme zagovara se opcija smanjenja pitanja po kojima se u Uniji odlučuje konsenzusom. Uz to, najavljuje se i mogućnost da se parlamenti država članica pitaju za manji broj stvari. Pojednostavljenje procesa odlučivanja potrebno je kako bi EU bila efikasnija i brža u sve dinamičnijem svijetu - ističe se u jednom od prijedloga za raspravu.  

Osim otvaranja rasprave o budućnosti EU, Hrvatska je u svom programu predsjedavanja Unijom definirala i održavanje novog samita s državama zapadnog Balkana.

Na tom skupu, planiranom za maj naredne godine, trebala bi se obnoviti i ojačati budućnost šest država našeg regiona u EU.  




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.