HRVATSKA

Prije 28 godina ''merčepovci'' su ubili Aleksandru Zec: Imala je samo 12 godina

Porodica Zec: Zločin koji je uzdrmao region. Arhiva

Avaz.ba

7.12.2019

Prije 28 godina, u noći sa 7. na 8. decembar 1991., pripadnici jedinice Tomislava Merčepa ubili su u Zagrebu porodicu Zec.

Otac Mihajlo, supruga Marija i njihova dvanaestogodišnja kćerka Aleksandra likvidirani su vatrenim oružjem.

Imućni zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je kada je pokušao pobjeći iz svoje kuće na Trešnjevci u koju su oko 23 sata upale naoružane osobe, a njegovu suprugu i maloljetnu kćer ubice su odvele do planinarskog skloništa doma na Sljemenu te ih tamo pogubili. Nakon smaknuća, tijela su prekrili smećem.

Nedugo nakon što je policija pronašla tijela, uhapšeni su pripadnici Merčepove jedinice - Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović, od kojih su neki pred istražnim sudijom priznali ubistva, no na suđenju je utvrđeno kako pred sudom nisu imali advokata, a što su po zakonu za tako teško djelo morali imati, pa su njihovi raniji iskazi izbačeni te su oni oslobođeni.

Pravosuđe nije procesuiralo počinitelje zločina, a isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 30. aprila 2004. ostala je jedini čin podrške preživjelima s hrvatske strane. 

Aleksandra, Marija i Mihajlo pokopani su u Gornjoj Dragotinji pokraj Prijedora, rodnog mjesta Mihajla Zeca.

Index.hr objavio je prošle godine kako Merčep, koji je pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva 43 civila koje su ubile njegove jedinice, umjesto u zatvoru, kaznu izdržava u Krapinskim Toplicama.  

Tomislav Merčep 2015. je bio i uvažen gost na inauguraciji hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Početkom 2017. godine Vrhovni sud je Merčepu pravomoćno povećao kaznu za ratne zločine na sedam godina zatvora. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.