BATAJNICA

Vučić: Odluka da se stane s nabavkom novog naoružanja za Vojsku Srbije je samo naša

Srbijanski predsjednik odbacio navode da je bilo pritisaka

Aleksandar Vučić. Agencije

Sl. M. / Avaz.ba

7.12.2019

Srbija će, u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama, sarađivati s Rusijom u proizvodnji vojne tehnike, ali u ovom trenutku takve mogućnosti i potrebe nema, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se na vojnom aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, gdje su prikazani nabavljeni helikopteri Vojske Srbije Mi-35, H-145M i Mi-17. 

Komentirajući medijske navode da će Rusija i Srbija u budućnosti zajedno proizvoditi rakete, oklopna vozila, municiju i teške vojne kamione, a da se razmatra i saradnja na izgradnji složenijih borbenih sistema, Vučić je odgovorio kako ne može da potvrdi takve informacije.


Popusti od Rusije

Helikopteri iz Rusije. Instagram

Srbija je, prema riječima Vučića, dobila značajne popuste od Rusije za nabavku novih helikoptera Mi-35 i Mi-17.

- O ugovoru se ne govori. Dobili smo značajne popuste od ruske strane za nabavku. Riječ je o više od 10 miliona, a manje od 20 miliona, ne može da bude velika razlika, dobili smo veoma povoljne cijene. Hvala našim ruskim prijateljima - rekao je Vučić.

Istakao je kako je odluka da se stane s nabavkom novog naoružanja za Vojsku Srbije odluka te zemlje, te odbacio navode da je to posljedica pritisaka na Srbiju zbog saradnje s Rusijom.

- Uvijek je naša odluka. Ali, kada donosite odluke, suočavate se s mnogim kriterijima. Snaga vojske je najvažniji, druga je finansijska mogućnost, a treće politička situacija u svijetu - rekao je Vučić.

Vučić je pozvao danas tužioce da što prije rasvijetle optužbe na račun vlasti po pitanju izvoza oružja i obavijeste javnost kako bi se vidjelo "koji ljudi su pošteni, a koji su lopovi".

Meta Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Aljbin Kurti sa svoja tri principa za dijalog počeo da se bavi kadrovskim pitanjima u Beogradu, ali i kako je očigledno da se u Prištini vodi ista kampanja protiv njega kakva se vodi i u Beogradu.

- To što je rekao meni je kompliment, jer se protiv mene vodi kampanja kao o velikom izdajniku, i ta kampanja je ista kao i ovdje. Sve što mi rade ovdje, isto rade i u Prištini. Samo im je jedna meta, a slučajno sam to ja, nikoga drugog ne spominju - rekao je Vučić.

On je rekao i kako će Srbija pojačavati kontraobavještajno djelovanje te više ulagati u sigurnosne agencije, koje su "prilično dobro opremljene".

Naveo je i kako se razmatra mogućnost izgradnje brze pruge do Niša, poručivši onima koji mu prijete smrću da će iza njega ostati rezultati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.