TIRANA

Pendeš na ministarskom sastanku članica Američko-jadranske povelje

Ministrica ukazala na ilegalne migracije, terorističku prijetnju, povratak boraca sa stranih ratišta, te prirodne i slične katastrofe

Inicijativu A-5 pokrenule su Hrvatska, Albanija, Sjeverna Makedonija i SAD. Ministarstvo odbrane BiH

Fena

11.12.2019

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš danas je na sastanku ministara obrane članica Američko-jadranske povelje (A-5) koji je održan u Tirani (Republika Albanija), govoreći o izazovima u jugoistočnoj Evropi, posebno ukazala na ilegalne migracije, terorističku prijetnju, povratak boraca sa stranih ratišta, te prirodne i slične katastrofe. 

Istaknula je da ni regija ni cijela Evropa nemaju sveobuhvatnu i koherentnu politiku ili strategiju suočavanja s migrantskom krizom. U pogledu potencijalnih terorističkih prijetnji, naglasila je da je odgovor institucija BiH na tu prijetnju u posljednjih nekoliko godina sistemski, organiziran, sveobuhvatan i adekvatan. 

- Da bismo učinkovito prevenirali i adekvatno odgovorili na spomenute izazove, uspješna regionalna saradnja mora podrazumijevati razmjenu iskustava, znanja i ekspertiza, ali i obuku i zajedničko djelovanje, koje će pratiti i odgovarajuća transformacija i prilagodba politika, strategija i struktura - zaključila je Pendeš. 

Na ministarskom sastanku je govoreno o temama: perspektiva zemalja promatrača vezana za sigurnosno okružje u regiji i njihovo članstvo u Američkoj-jadranskoj povelji, sigurnosni izazovi jugoistočne Europe, budućnost inicijative A-5 i zajednički doprinos NATO operacijama i misijama, te NATO-ova Politika otvorenih vrata. 

Na otvaranju sastanka govorila je ministrica odbrane Republike Albanije Olta Đaka (Xhaçka), te zamjenica pomoćnika sekretara za obranu SAD Laura Kuper (Cooper). 

Sastanak je okončan potpisivanjem zajedničke izjava ministara obrane država članica A5. 

Na marginama ministarskog sastanka, ministrica Pendeš je imala i bilateralne sastanake s ministricom odbrane Albanije Oltom Đakom i zamjenicom pomoćnika sekretara za obranu SAD Laurom Kuper.

Inicijativu A-5 pokrenule su Hrvatska, Albanija, Makedonija i SAD 2003. godine, a od 2008. godine aktivni sudionici su BiH i Crna Gora. Glavni cilj ove inicijative je pružanje potpore euroatlantskim procesima u jugoistočnoj Evropi, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.