AKTUELNO Danas u Beogradu

Memorandum o razumijevanju između ombudsmana BiH i Srbije

Cilj potpisivanja jeste stvaranje organizacionih uslova za saradnju u oblasti zaštite prava građana

Fena

Ilustracija

Foto: Arhiv


Ombudsmani Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić i zaštitnik građana Srbije (ombudsman) Zoran Pašalić potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumijevanju između dviju institucija.

Cilj potpisivanja Memoranduma jeste stvaranje organizacionih uslova za saradnju u oblasti zaštite prava građana, postupanja po žalbama i drugim aktivnostima koje se odnose na zadatke i svrhe rada spomenutih institucija, te doprinos zaštiti ljudskih prava i sloboda. 

Memorandomom se uspostavlja okvir za razvoj partnerske saradnje strana potpisnica kroz razne vidove aktivnosti i pomoći u promociji i zaštiti ljudskih prava i sloboda građana, kao i za razmjenu informacija i međusobne konsultacije u realizaciji projekata i programa, organizovanja uzajamnih posjeta, stažiranja, obuka, radionica, te drugih aktivnosti. 

Istovremeno, predviđeno je da će se saradnja zasnivati na principima partnerstva, transparentnosti, odgovornosti, zajedničkog planiranja i usklađivanja aktivnosti, obostranog interesa, međusobnog informisanja i autonomnosti dviju strana, saopćeno je iz Institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH.

NA VRH

Podijeli članak na