PODGORICA

Đukanović: Graditi snažne mehanizme za očuvanje antifašizma

Takvi svijetli datumi su historijski međaši, ali i putokazi za novo vrijeme, kazao je Đukanović

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore. Ured predsjednika Crne Gore

S. D. / Avaz.ba

16.12.2019

U Podgorici je danas održana svečana akademija povodom 75 godina oslobođenja Crne Gore od fašizma. Obraćajući se velikom broju prisutnih, Milo Đukanović predsjednik Crne Gore, kazao je da ta zemlja mora graditi institucije i uspostaviti snažne društvene mehanizme za očuvanje i promociju antifašističkih vrijednosti u vremenima novih sigurnosnih izazova. 

- Crna Gora je pobjedu nad fašizmom izvojevala prije nego neki drugi dijelovi Jugoslavije, nego Evropa i svijet, s kojima iduće godine zajedno obilježavamo 75-godišnji jubilej. Već krajem 1944. bila je oslobođena praktično cijela Crna Gora. Takvi svijetli datumi su historijski međaši, ali i putokazi za novo vrijeme - kazao je Đukanović, podsjetivši i na historijski crnogorski referendum o nezavisnosti održan 21. maja 2006. godine.

Đukanović je podsjetio da se protiv okupatora i domaćih kvislinga tokom Drugog svjetskog rata borilo oko 40 hiljada crnogorskih partizana, od kojih je oko 14 hiljada poginulo. On je kazao da se podsjećanjem na historijske istine ne želi određivati bilo čiji odnos prema njegovim precima. 

-Međutim, nećemo dopustiti da se bilo čija sjećanja i pomeni pretvaraju u afirmaciju zlokobnih nacističkih ideologija. Imamo vrlo jasan vrijednosni sud i jasne kriterijume i u odnosu na prošlost, i u odnosu na sadašnjost- naveo je Đukanović.

To je, istakao je on, garancija bolje budućnosti za sve.  

- Zato antifašizam ostaje naša državna vertikala za sva vremena. Naša je obaveza da u tom smislu i u tom cilju djelujemo kroz sve poluge državne politike, prije svega kroz obrazovni sistem na svim nivoima - kaže Đukanović. 

Istaknuo je i značaj članstva Crne Gore u NATO-u. 

- Vjerujem da je članstvo Crne Gore u NATO granitni garant za očuvanje njene trajne antifašističke orijentacije - kazao je Đukanović, dodajući da se Alijansa upravo bazira na vrijednostima koje su neophodne za njegovanje i očuvanje antifašizma. 

On je ocijenio da Crna Gora mora graditi institucije i uspostaviti snažne društvene mehanizme za očuvanje i promociju antifašističkih vrijednosti u vremenima novih sigurnosnih izazova.

- Naša je dužnost da svakodnevno ističemo značaj antifašizma, da djelujemo prosvjetiteljski, da vodimo ozbiljne političke debate, koje će i onima koji negiraju ili još ne shvataju značaj tih vrijednosti pomoći da shvate da samo u antifašističkoj Crnoj Gori ima mjesta za sve naše različitosti - naveo je Đukanović.




Garancija bolje budućnosti

Milo Đukanović na svečanoj akademiji. Ured predsjednika Crne Gore

Predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, akademik Zuvdija Hodžić kazao je da prisutne pozdravlja u ime onih koji svoje obaveze ne prenose na druge i ne ostavljaju za sutra, koji su najjači kad je najpotrebnije.

- I koji znaju da Crna Gora, i da je crnja i da je gora, naša je i najbolja - istakao je Hodžić.

On je kazao da je 13. jula 1941. godine crnogorski narod upalio baklju slobode.

- I dao je svijetu da svijetli dok je svijeta i vječne Crne Gore. Neka je vječna Crna Gora - poručio je Hodžić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.