BALKAN

Stižu nam crni oblaci

U Crnoj Gori moguće ekstremne vremenske neprilike

Ilustracija. Arhiv

Avaz.ba

21.12.2019

Evropska mreža meteoroloških stanica izdala je za sutra crveni meteoalarm u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, dok je u Hrvatskoj situacija nešto bolja i na snazi je narandžasti meteoalarm. U jadranskom području u naredna dva dana očekuju se obilne padavine i jak olujni vjetar.

- Pod utjecajem smo ciklona koji se premješta preko sjevernog Jadrana, iz sjeverne Italije, te donosi oblačno vrijeme s obilnim padavinama. Olujni vjetar neće stići do Srbije, ali će zahvatiti područje Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine - kaže za "Blic" meteorolog Đorđe Đurić.




U Crnoj Gori moguće ekstremne vremenske neprilike

Ilustracija. Screenshot

Za nedjelju je u Crnoj Gori najavljeno više od 80 litara kiše po kvadratnom metru u periodu od 24 sata, a crveni meteoalarm upaljen je zbog mogućih ekstremnih vremenskih neprilika.

U takvim okolnostima obavezno je poštovanje savjeta i uputstava nadležnih državnih službi. 

Iz Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore jučer su upozorili javnost da će danas i sutra crnogorsko područje biti pod snažnim utjecajem ciklonske aktivnosti koja će uvjetovati jako nestabilne vremenske prilike, intenzivnu kišu i jak južni vjetar.

Iz Direktorata za vanredne situacije pozivaju građane da svoje aktivnosti prilagode najavljenoj meteorološkoj situaciji kako na kopnu, tako i na moru.

Obavještenje je poslano svim subjektima u sistemu zaštite i spašavanja radi podizanja nivoa operativne spremnosti i eventualnog djelovanja.

Na području Hercegovine crveno upozorenje

Ilustracija. Screenshot

Zbog obilnih padavina Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) Bosne i Hercegovine je za područje Hercegovine izdao crveno upozorenje, dok je u većem dijelu zemlje na snazi narandžasto upozorenje zbog udara vjetra.

U nedjelju se u Hercegovini očekuje između 40 i 60, lokalno oko 80 litara padavina po kvadratnom metru, a u zapadnim područjima Bosne između 20 i 40 litara. Očekuju se i udari južnog vjetra brzine između 50 i 70, lokalno i do 80 kilometara na sat. 

U Hrvatskoj vjetar umjereniji

U kopnenom području Hrvatske će i dalje prevladavati oblačno vrijeme, uz povremenu kišu, koja naročito u unutrašnjosti Dalmacije može biti obilnija. Puhat će sjeverozapadni vjetar, pa će doći do djelimičnog razvedravanja i formiranja stabilnijih vremenskih prilika.

Znatno obilnija kiša padat će na Jadranu, a pljuskove će ponegdje pratiti i grmljavina, ali će ubrzo doći do razvedravanja, najprije u sjevernom dijelu.

Zbog obilne kiše, nevremena i olujnog vjetra na snazi je narandžasti alarm na obali, dok je na kopnu na snazi žuti alarm.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.