REGION

Dačić: Plaše me moguće eskalacije, opasno je kada dirate svetinje

Oni zloupotrebljavaju pitanje slobode vjeroispovijesti

Ivica Dačić. Arhiv

Avaz.ba

22.12.2019

Potezi crnogorske vlasti u vezi sa usvajanjem zakona o slobodi vjeroispovijesti izazivaju destabilizaciju i sukobe te praktično su usmjereni protiv prava srpskog naroda u Crnoj Gori, ocijenio je ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić

On je u intervjuu za "TV Prva" istakao da je stav Srbije po tom pitanju da se otvorena pitanja rješavaju dijalogom i da se ne izazivaju sukobi. 

Prema riječima Dačića, crnogorske vlasti zloupotrebljavaju pitanje slobode vjeroispovijesti kako bi se stvorili frontovi i govorilo da su Srbi remetilački faktor za crnogorsku nezavisnost. 

On je rekao da su ne samo Srpska pravoslavna crkva (SPC) i druge crkve u Crnoj Gori, već i međunarodni faktori izrekli negativne ocjene o zakonu o slobodi vjeroispovijesti i insisitirali na dijalogu. 

Dačić je kazao da Srbija želi najbolje moguće odnose. 

- Interesuju nas položaj prava i status srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori. Stalno insistiramo ne samo na tome, već i na drugim statusnim pitanjima, kao što je broj Srba u državnoj upravi, pitanje srpskog jezika, SPC i sve ostalo što proizilazi iz prava jednog naroda - rekao je Dačić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.