DOBRE VIJESTI

Malenoj Mili Rončević uspješno transplantirana koštana srž

Operacija je obavljena uspješno, sve je u najboljem redu, kazao je Milin djed

Malenoj Mili Rončević uspješno obavljena transplantacija. Agencije

Avaz.ba

24.12.2019

Malenoj Mili Rončević, za koju je Hrvatska prikupila skoro 38 miliona kuna, uspješno je transplantirana koštana srž. Ovu informaciju za Index je potvrdio Milin djed Vladimir Rončević. 

- Mogu potvrditi da je uspješno obavljena transplantacija i da oporavak teče prema planu. Malena se osjeća dobro - prve su riječi koje je u telefonskom razgovoru rekao Milin djed.

Transplantacija je bila ključna stvar u Milinom liječenju u Sjedinjenim Američkim Državama. 

- To je, zapravo, bio cilj i sve je bilo usmjereno prema tome. Trebalo se dogoditi nešto ranije, ali Milin organizam je trebao biti u takvom stanju da to može uspješno podnijeti. Liječnici su postigli da organizam bude spreman za presađivanje. Operacija je obavljena uspješno, sve je u najboljem redu. To je čudo - rekao je Rončević.

No, kako tvrdi djed djevojčice, strah i dalje postoji, ali razloga za optimizam itekako ima. 

- Naravno, uvijek je prisutan strah. Oporavak protječe u najboljem redu. Cijeli proces hemoterapije ubija zloćudne ćelije, osnovni cilj je uništiti ih, a onda ide transplantacija novih ćelija, tako da leukemije u ovom trenutku nema. Riječ je o dugotrajnom i kompliciranom procesu, o kojem je jednostavno pričati, ali ga je veoma teško izvesti - pojasnio je Rončević. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.