SRBIJA

Kokan Mladenović povukao predstavu u Nišu zbog Vučićevog pokroviteljstva

Ja ne mogu da budem dio festivala nad čijim imenom, kao Damoklov mač, visi ime Aleksandra Vučića, kazao je Mladenović

Mladenović: Ja ne mogu da budem dio festivala. Agencije

Avaz.ba

24.12.2019

Reditelj Kokan Mladenović povukao je svoju predstavu "Sitničarnica kod srećne ruke", koja je trebala biti premijerno izvedena 11. marta, na Dan Narodnog pozorišta Niš, i otvoriti drugo izdanje festivala "Teatar na raskršću". Kako kaže, ne može da bude dio festivala nad čijim imenom "visi ime Aleksandra Vučića". 

Mladenović je u poruci upravniku Narodnog pozorišta u Nišu Spasoju Ž. Milovanoviću naveo da mu situacija u kojoj su se našli, ne ostavlja nikakav manevarski prostor.

- Ja ne mogu da budem dio festivala nad čijim imenom, kao Damoklov mač, visi ime Aleksandra Vučića. To bi obesmislilo sve ono što govorim i radim i u životu i u teatru. Vjerujem u tvoje dobre namjere glede naše saradnje i festivala, ali si, ubacujući u igru Aleksandra Vučića, njima popločao put do pakla, iz kojeg ne možemo izaći a da se bar jedan od nas dvojice ne osjeća ružno - napisao je Mladenović.

Navodi da je nemoguće prenebregnuti neke osnovne osjećaje morala u životu i dužnosti u teatru i napraviti kompromise poslije kojih je skoro nemoguće sačuvati samopoštovanje i razlog za bavljenje umjetnošću. 

- Svaki daljnji razgovor je izlišan, jer su nam osnovna polazišta nepomirljivo udaljena. Obojici, za utjehu, ostaje osjećaj da smo, poštujući vlastite osjećaje svijeta i teatra, učinili sve da do saradnje dođe. Koji je od tih osjećaja u krivu, pokazat će vrijeme. Možemo, dakle, smatrati da sam povukao svoju režiju, naslov i autorski tim i da je taj termin slobodan za nekoga kome ponuđeni uvjeti odgovaraju - istaknuo je reditelj.

Pozorišni reditelj Igor Vuk Torbica poslao je prošle sedmice otvoreno pismo Spasoju Ž. Milovanoviću i, ogradivši se od pokroviteljstva srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, vratio angažman za predstavu, koju je trebalo da režira u Narodnom pozorištu Niš u novembru naredne godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.