CRNA GORA

Završen protest sveštenstva SPC-a ispred Skupštine: Amfilohije traži da se ne glasa za zakon

Amfilohije kazao da neko zbog ovog zakona "ugrožava budućnost" Crne Gore. Antenam.net

Avaz.ba

24.12.2019

Sveštenici i monasi Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i Episkopije budimljansko-nikšićke bili su jutros ispred Skupštine Crne Gore, jer danas zasjeda skupštinski Zakonodavni odbor u vezi sa Prijedlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti, kome se Srpska pravoslavna crkva, odnosno MCP, žestoko protivi. 

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije tvrdi da su ovim činom izrazili poštovanje prema Skupštini. On je kazao da očekuje da poslanici čuju glas naroda i ne glasaju za predloženi zakon te da zakoni koji se donose, treba da budu usaglašeni sa zakonima svetog Petra.



Amfilohije i monasi: Žestoko protivljenje. Antenam.net

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da je “za krst časni i slobodu časnu, na tome utemeljeno zakonodavstvo do naših vremena”.

- Na ovo podsjećamo parlament, njihova je odgovornost veća ako zakone temelje na ovoj istini. Nismo ovdje ni protiv koga nego da izrazimo poštovanje ovom domu - rekao je mitropolit.


Monasi SPC-a smatraju da je riječ o bezakonju. Antenam.net

Prema njegovim tvrdnjama, ako Crna Gora zaista želi da se ugradi u Evropsku zajednicu, onda ne mogu to činiti bezakonjem i prihvatanjem bezakonja.

Ako zakoni koji se donose, nisu u saglasnosti sa zakonima svetoga Petra i zavještanja svetoga Vasilija, s onim što je napisao Petar I i Njegoš, saglasni sa zakonima savremenog svijeta, Evrope i Amerike, onda oni nisu istinski zakoni Crne Gore -  rekao je on. 

Amfilohije smatra da neko, radi privatnih interesa, vlasti i svoje “slasti”, ugrožava budućnost Crne Gore.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je poslanike da ne učestvuju u raspravi i izglasavanju zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Poručio je da želi da pozove poslanike da ispoštuju glas naroda.

Kako je najavio, posebno će se obratiti članovima Zakonodavnog odbora da, u skladu s Ustavom Crne Gore, donesu odluku kojom će predloženi zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica biti povučen iz skupštinske procedure čime bi se stvorili uvjeti da se pripremi novi.

Protesti ispred skupštine. Antenam.net

Nakon što je pročitan Proglas i nakon Amfilofijevog obraćanja, sveštenstvo se uputilo u Hram Hristovog Vaskrsenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.