CRNA GORA

Milutin Đukanović: Mi ćemo večeras i sutra vrlo lako blokirati Crnu Goru

Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i položaju vjerskih zajednica predočio potpredsjednik Vlade Zoran Pažin

Detalj sa zasjedanja Skupštine. Antena

Antena

26.12.2019

Skupština Crne Gore danas razmatra Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i položaju vjerskih zajednica.

Prijedlog zakona obrazložio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.  

On je kazao da predloženi zakon štiti temeljnu vrijednost Crne Gore kao zajednice slobodnih i ravnopravnih građana uz obrazloženje: 

- Kako svaki propis, svoju vrijednost ostvaruje tek u dodiru sa životom, smatram izuzetno važnim da danas povedemo dijalog o temeljnim društvenim vrijednostima koje ovaj zakon štiti, odnosno da građanima ponudimo jasan odgovor na pitanje zašto je ovaj zakon potreban današnjoj Crnoj Gori i zašto je još potrebniji Crnoj Gori, koju ostavljamo generacijama koje dolaze - naglasio je Pažin u uvodnom izlaganju tokom rasprave o Prijedlogu. 

Ocijenio je da se te vrijednosti ogledaju u ustavnom određenju da je Crna Gora zajednica slobodnih i ravnopravnih građana, u kojoj, bez obzira na različito etničko porijeklo, ispovijedanje ili neispovijedanje vjere, svi građani Crne Gore trebaju biti jednaki pred zakonom. 

- Htjeli to da priznamo ili ne, savremene Crne Gore ne bi bilo da je građani svih vjera i nacija nisu, kroz daljnju i bližu historiju, gradili, branili i obnovili na temelju neprolaznih vrijednosti slobode, pravde, jednakosti i solidarnosti. Na ovim istim univerzalnim vrijednostima danas počivaju najrazvijenije demokratije svijeta, pa i sama ideja ujedinjene Evrope - navodi Pažin.

Ocijenio je da zbog toga ni za današnju Crnu Goru nema drugog puta napretka do odlučnog odbacivanja svih onih ideologija koje uče da u njoj ima vrednijih i manje vrednjiih nacija i vjera. 

Poslanik Milutin Đukanović pozvao je još jednom na povlačenje Prijedloga zakona. 

- Mi ćemo večeras i sutra vrlo lako blokirati Crnu Goru - zaprijetio je Đukanović.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.