SRBIJA

Ispovijest tinejdžerke koja se porodila prošlog petka: Za tri mjeseca se vraćam u školu

Kupujemo odijelce za bebe, gledamo neka koja će njoj biti dobra, jer je baš mala, ali dobro napreduje

Ilustracija. Arhiv

Avaz / Blic

26.12.2019

- Kupujemo odijelce za bebe, gledamo neka koja će njoj biti dobra, jer je baš mala, ali dobro napreduje, polako joj i žutica prolazi - ovako za "Blic" govori mlada majka (16) iz okolice Pančeva koja se prije nekoliko dana porodila u kolima Hitne pomoći a da prethodno, kako tvrdi, nije ni znala da je trudna. 

Mlada majka riješila je da ne zapostavi svoje srednjoškolsko školovanje, a ususret joj je izašla i razredna, kao i kompletan kolektiv škole koju pohađa, kako bi mogla da završi drugu godinu sa svojom generacijom. 

- Za prva tri mjeseca dobila sam opravdanje od ljekara da mogu da izostajem iz škole, dok će mi za to vrijeme drugari iz odjeljenja govoriti šta su radili na časovima, a ja ću pratiti od kuće. Nakon toga, krenut ću da praktično polažem te predmete iz kojih nemam ocjene, a u školu ću tada krenuti redovno. Čak i tada ću moći da izostajem ako je to potrebno zbog bebe - govori mlada majka. 

Pripreme su uveliko počele, sretna porodica mlade majke kupuje sve potrebne stvari za bebu, a pretpostavlja se da će prošle nedjelje rođena djevojčica izaći iz bolnice krajem sljedeće. 

- Redovno se čujemo s ljekarima, oni su mi rekli da nema potrebe da dolazimo, jer je svakako ne možemo vidjeti dok je u inkubatoru. Počela je da napreduje, kad se rodila, imala je 2.100 grama, a sada, za nekoliko dana, ima 2.190, što je odlično. Dugačka je 43 centimetra, rekli su mi da je baš mala, ali je donekle i logično s obzirom na to da je prijevremeno rođena. Čim dostigne kilažu od 2.500, možemo da dođemo po nju - dodaje mlada majka. 


Sestra heroj

Podsjetimo, Srbiju je obišla vijest da se u petak u kolima Hitne pomoći porodila šesnaestogodišnja djevojka iz okolice Pančeva. 

Ona je tog dana sa svojom sestrom došla u Dom zdravlja i požalila se na bolove u stomaku i obilno krvarenje. U tom momentu niko, kao ni ona sama, nije znao da je ona trudna i da je, zapravo, počeo porođaj! Iz Doma zdravlja upućena je u bolnicu vozilom Hitne pomoći radi "saniranja problema". Jedino što je tada negirala sada mlada majka jeste da je bila žrtva bilo kakvog povređivanja. 

Kako nam je nedavno ispričala tetka, njena druga sestrična, rođena sestra mlade majke, sve je vrijeme bila s njom, a u vozilu Hitne pomoći kojim su transportirane do pančevačke bolnice, nije bilo nikoga od medicinskog osoblja, samo one i vozač. 

- Njena starija sestra samo je u jednom trenutku rekla vozaču da požuri. Vozač se okrenuo, vidio šta se dešava, da je tu i beba i od šoka je naglo skrenuo. Majka je u tom momentu krenula da pada sa stola u sanitetu zajedno sa bebom - govori tetka mlade majke detalje drame koja se odigrala prošlog petka. 

Direktorica Doma zdravlja gdje je djevojčica prvo došlo na pregled, rekla je da je kompletna procedura ispoštovana, jer "majka nije znala da je trudna i sve vrijeme je negirala trudnoću kao mogući uzrok obilnog krvarenja zbog kojeg je, zapravo, i došla u Dom zdravlja". 


Porodica je uz nju, sretni smo

Tetka mlade majke potvrdila je ranije i da nije tačno da bebu i majku niko nije posjećivao u bolnici, već su od samog porođaja uz mladu majku bili njen otac, baka, rodica i kompletna porodica. 

- Nije istina da je niko nije posjećivao. U subotu znam da je imala najbrojniju posjetu od svih porodilja. Naša porodica je veoma sretna, dobili smo novi život - rekla je tetka mlade majke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.