JEDNOGLASNO

Crna Gora: Skupština usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Prije izjašnjavanja o zakonu zastupnici su odbili više od sto amandmana

Usvojen zakon. Screenschot

Piše: I. K. / Avaz.ba

27.12.2019

Nakon maratonske sjednice Skupštine Crne Gore, koja je trajala skoro do tri sata poslije ponoći, zastupnici su jednoglasno usvojili Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Za zakon je glasalo 45 zastupnika. 

Prije izjašnjavanja o zakonu zastupnici su odbili više od sto amandmana.


Podsjetimo, sjednica je večeras bila prekinuta nakon incidenta koji su izazvali poslanici DF-a, koji su naposljetku svi privedeni.


Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao je, nakon incidenta u plenarnoj sali, da je država pokazala kako može biti strpljiva, odgovorna, ali i odlučna.

- Ovdje niko ne bježi od dijaloga, a danas smo pokušali sve, da budemo vrlo strpljivi, konačno smo došli do situacije da se možemo izjašnjavati. Crna Gora nikada neće dozvoliti da se u njenim institucijama onemogućava njihov rad. Slušali smo pozive ratnim drugovima i na ugrožavanje ustavnog poretka. Svi moramo poštovati pravila. Izrekao sam im mjeru udaljenja sa sjednice, što znači da oni narednih 15 dana ne mogu učestvovati - kazao je Brajović.

Detalj sa sjednice Skupštine Crne Gore. Screenschot

Inače, Prijedlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti predviđeno je da se državi vraćaju vjerski objekti i zemljište koje vjerske zajednice koriste na teritoriji Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni sredstvima države ili da su bili u njenom vlasništvu do 1. decembra 1918. godine.

Također se navodi da svi objekti koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, budu prepoznati kao državna imovina i upisani kao kulturno blago.

Ukoliko neka vjerska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine, država će to priznati i poštovati. 

Ovaj prijedlog podržala je Crnogorska pravoslavna crkva, koja smatra da će njime biti vraćena imovina nezakonito prepisana Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC). 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.