CRNA GORA Iz DF-a traže referendum o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

Oslobođeni poslanici pozvali Amfilohija da prokune Đukanovića

Mandić pozvao građane da, kako je rekao, izvrše pritisak na predsjednika da ne potpisuje spomenuti zakon

I. K. / Avaz.ba
29.12.2019 09:40

Mandić: Građani će izaći na ulice s ikonama

Foto: Agencije

Poslanik Demokratskog fronta (DF) u Skupštini Crne Gore Andrija Mandić pozvao je predsjednika Crne Gore Milu Đukanovića da ne potpisuje Zakon o slobodi vjeroispovijesti, već da ga vrati parlamentu na novo razmatranje. 

Mandić je na vanrednoj konferenciji za novinare pozvao građane da, kako je rekao, izvrše pritisak na predsjednika da ne potpisuje spomenuti zakon.

- Pozivamo predsjednika Mila Đukanovića da ukazom ne proglasi zakon, već da ga vrati u Skupštinu kako bi ga doradili i uklonili nedostatke. Dajemo mogućnost i da se raspiše referendum o Zakonu prije nego ga Đukanović potvrdi potpisom - kazao je Mandić.

On je ponovio da je Vlada ovim zakonom htjela da, kako je rekao, ozvaniči pljačku crkvene imovine i poručio da građani i Mitropolija crnogorsko-primorska to neće dozvoliti. Mandić je upozorio da se radi o antipravoslavnom zakonu kojem se protive Srbi od Kumanova do Banje Luke i od Subotice do Herceg-Novog.

Mandić je poručio da će se Demokratski front narednih dana konsultirati s Mitropolijom i ostatkom opozicije kako bi organizirali proteste.

- Za organizaciju izlaska na ulice zadužena je SPC, kao i mi koji se zalažemo za promjenu Zakona. Građani će izaći na ulice sa ikonama i poručiti Vladi da ne podržavaju ovaj zakon - naveo je Mandić.

Poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević pozvao je mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da ne dozvoli predsjedniku Đukanoviću da nalaže badnjake ispred cetinjskog manastira. On je rekao da ima informacije da će Đukanović doći na Cetinje na Badnji dan, 6. januara, kao što je to uradio sredinom devedestih.

Pozivam mitropolita Amfilohija da ne dozvoli ateisti da dođe pred manastir i da ga prokune ako ne povuče Zakon koji je usvojen u parlamentu - kazao je on. 

Poslanik DF-a Milun Zogović kazao je da taj politički savez i pravoslavni vjernici u Crnoj Gori neće popustiti i da će, kako je kazao, stvar istjerati do kraja.

Inače, Mandić, Knežević i Zogović pušteni su na slobodu jučer ujutro, nakon što im je, na zahtjev Osnovnog državnog tužilaštva, određen pritvor do 72 sata. Tužilaštvo ih tereti da su na sjednici Skupštine u četvrtak, uoči usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, napali i sprečavali u vršenju službene dužnosti predsjednika parlamenta Ivana Brajovića.

Komentari

NA VRH