HRVATSKA

U Zagrebu služena misa za Antu Pavelića

Poziv na "spomen misu povodom 60 godina vječne selidbe duše poglavnika dr. Ante Pavelića" ranije je putem društvenih mreža uputilo Udruženje "Hrvatski domobran" Zagreb

Misa služena u bazilici Srca Isusova. Agencije

Avaz.ba

29.12.2019

U bazilici Srca Isusova, u centru Zagreba, održana je misa zadušnica za Antu Pavelića, ustaškog poglavnika odgovornog za genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima. 

Gotovo stotinu ljudi, mahom starijih muškaraca, slušalo je propovijed tokom koje je u dva navrata istaknuto da je riječ o misi zadušnici za Pavelića, prenosi sedmičnik "Novosti".

Poštovaoci Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i Pavelića, koji je na jučerašnji dan prije 60 godina preminuo u Madridu, daleko od ruke pravde, po završetku mise dijelili su kalendare sa citatima ustaškog poglavnika i ustaškim i domobranskim simbolima, a novu, 2020. godinu čestitali su uz pozdrav "Za dom spremni". 

Poziv na jučerašnju "spomen misu povodom 60 godina vječne selidbe duše poglavnika dr. Ante Pavelića" ranije je putem društvenih mreža uputilo Udruženje "Hrvatski domobran" Zagreb. U pozivu na misu je pisalo: "Neka mu je duša u vječnom miru među anđelima."

Riječ je o jednoj od podružnica Udruženja hrvatskih domobrana, koja izdaje istoimeni list u kojem se otvoreno slavi ustaški pokret i NDH i negiraju razmjere počinjenih zločina. 

Taj list već godinama finansira Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.