PODGORICA

Savjet za građansku kontrolu rada policije Crne Gore: Prešla se granica normalnog i prihvatljivog izražavanja protesta

Nasilničke namjere se ne mogu podvesti pod garantovanim standradima ljudskih prava i pravom na mirno okupljanje, poručili su iz Savjeta

Okupljeni građani. Antena

Antena / Avaz.ba

29.12.2019

Savjet za građansku kontrolu rada policije Crne Gore povodom večerašnjih dešavanja u Podgorici održao je hitnu telefonsku sjednicu.

Savjet, kako je navedeno,najstrožije je osudio napade na policiju.

Poručuju da se prešla granica normalnog i prihvatljivog izražavanja protesta.

- Savjet za građansku kontrolu rada policije smatra da građani ne treba da su suočavaju sa bilo kakvim ograničenjima svog prava na slobodu mirnog okupljanja, uključujući i kritički sadržaj i poruke prema vlastima. Savjet podsjeća da je shodno međunarodnim i domaćim standardima pravo na mirno okupljanje garantovano samo dok je okupljanje mirno. Nasilničke namjere se ne mogu podvesti pod garantovanim standradima ljudskih prava i pravom na mirno okupljanje - poručili su iz Savjeta.

Kada skupovi postanu nasilni i kada to postane neophodno policija ima obavezu da upotrijebi i primijeni silu kako bi se osigurao javni red i mir i vladavina prava, dodaju iz Savjeta.

Poštujući međunarodne standarde Uprava policije je omogućila i neprijavljene mirne skupove prihvatajući da su spontani iako su neki od njih javno pripremani i najavljeni od strane osoba poznatog identiteta.Savjet ukazuje da se nekoliko dana nakon usvajanja zakona zbog kojeg se protestvuje više ne može govoriti o prilikama koje se nijesu mogle predvidjeti - dodaje se u saopćenju. 

Zato, kako kažu, potenciraju važnost prijavljivanja svih daljih javnih okupljanja.

Savjet navodi da se službenici policije moraju uzdržati od upotrebe prekomjerne sile i neselektivne upotrebe sile, da treba praviti razliku između nasilnih i mirnih demonstranata i novinara koji izvještavaju sa lica mjesta,  zaključeno je u saopštenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.