PRIPRAVNOST

Crna Gora podigla nivo zaštite ambasada u Beogradu i Ljubljani

U toku redovna komunikacija s nadležnim organima Republike Srbije i Republike Slovenije

Policija pojačala zaštitu ambasada. Tportal

Fena

30.12.2019

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova podiglo je u ponedjeljak nivo zaštite svojih ambasada u Ljubljani i Beogradu nakon protesta potaknutih novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, koji Srpska pravoslavna crkva smatra otimanjem njenih dobara.

Nakon što je parlament Crne Gore prihvatio Zakon o slobodi vjeroispovijesti, ispred Crnogorske ambasde u Srbiji održani su protesti 27. decembra, kada su okupljeni pokušali pomoću pirotehnike zapaliti crnogorsku zastavu, a 28. decembra sa zgrade Ambasade u Ljubljani ukradena je tabla sa natpisom "Ambasada Crne Gore u Republici Sloveniji".

- Povodom ovih slučajeva u toku je redovna komunikacija s nadležnim organima Republike Srbije i Republike Slovenije. Shodno relevantnim procjenama sigurnosnih službi, nivo zaštite objekata ambasada podignuta je na drugi stepen - saopćeno je iz crnogorskog MVP-a.


Navode da je nakon incidenata diplomatsko osoblje u ambasadama obavijestilo policiju koja je obavila uviđaj i pojačala mjere sigurnosti ambasada u Beogradu i Ljubljani.

- Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) najoštrije osuđuje vandalske istupe počinjene 27., 28. i 29. decembra ispred prostorija ambasada Crne Gore u Republici Srbiji i Republici Sloveniji te Generalnog konzulata u Sremskim Karlovcima. Najoštrije osuđujemo i pokušaj paljenja crnogorske zastave kao neprimjeren čin i pokušaj oskvrnuća državnih simbola susjedne i prijateljske države - saopćilo je crnogorsko MVP.

Protest ispred Crnogorske ambasade u Beogradu 27. decembra održali su studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a podršku su im pružili i studenti iz Banje Luke. Snimci pokazuju da su upotrebom pirotehničkih sredstava pokušavali da zapale crnogorsku zastavu.

Srbijanske vlasti tada su pozvale da se održi sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori te da se ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević proglasi nepoželjnom osobom.


Crnogorska skupština u petak je usvojila Zakon o slobodi vjerosipovijesti, koji predviđa da se državi vrate vjerski objekti i zemljište koje vjerske zajednice koriste na teritoriju Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni sredstvima države ili su bili u njenom vlasništvu do 1. decembra 1918. godine.

Usvajanju tog zakona u crnogorskoj skupštini prethodio je incident u kojem su zastupnici prosrpskog Demokratskog fronta pirotehničkim sredstvima te napadom na predsjednika parlamenta Ivana Brajovića pokušali spriječiti glasanje, nakon čega su svi uhapšeni, a trojica zadržana u pritvoru.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) smatra da je Zakon paravan za otimanje njenih crkava i manastira u Crnoj Gori.

Prijedlog zakona je podržala Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina nezakonito prepisana SPC-u koji u Crnoj Gori ima u vlasništvu 66 uglavnom srednjovjekovnih manastira, desetke crkava i drugih nekretnina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.