SRBIJA

Biljana Srbljanović: Kakve veze imaju srbijanski studenti i "studenti"

Što se obuku u crno, nose crne zastave pa glavinjaju centrom Beograda noću, pjevajući zlokobne i prijeteće pjesme…

Biljana Srbljanović. Agencije

Avaz.ba

1.1.2020

Šta može biti loše u slobodnom ispovijedanju vjere, pitala sam se, lakovjerna, kakva jesam, i još pomislila da su studenti prava u Srbiji sigurno za ispit učili da se zakoni ni u sopstvenoj, a kamoli u tuđoj državi, ne donose na štrafti u Knezu, te da procedura obično ne uključuje upade u ambasadu, gađanje jajima i šaranje farbom po tuđoj imovini. (Nije ključno, ali da dodam i to da sam, neiskusna kakva jesam, pomislila i da studenti, a posebno diplomci Filološkog znaju da se u rečenici “Milo lopove, ne damo ti svetinje” negacija piše odvojeno, a ne zajedno, kako je trenutno najpoznatiji čačanski nastavnik srpskog i povremeni poslanik najvišeg zakonodavnog tijela Srbije, u žaru legislativne borbe, na zidu crnogorske ambasade napisao), piše Biljana Srbljanović


Pročitala zakon

Glupa, kakva jesam, nisam mogla da shvatim zašto bi neki zakon o slobodi religije u drugoj državi doveo do toga da se, na dostojanstvenom protestu bogobojažljive i pravde žudne studentarije, izvikuje “Ubij, ubij, ubij pedera” u sred Beograda, i da to nikome ne predstavlja problem, i zašto uopšte taj zakon, na kome se i zvanično i u saradnji sa međunarodnim institucijama, radi godinama, može da postane razlog za pozive na novi građanski rat?

Neupućena, kakva jesam, uzela sam da se uputim: pročitala sam zakon i vidim da strah da će neko SPC-u da otme Ostrog ili bilo koji drugi manastir historijskog značaja – nema nikakvog utemeljenja, to ne samo da u zakonu ne piše, već je napisano upravo suprotno: vjekovna svetilišta pravoslavnih Srba ostaju to što jesu i tu nema ni mehanizma ni namjere da se stvar promjeni.

Pa šta je onda problem, pitam se ja i prostodušna, kakva jesam, pomislim da je u ovakvim situacijama obično najlakše pratiti trag novca. Vjera za vjeru, al večera za večeru, tu se ispostavi opet kao pozadina svih duhovnih previranja u nas i kad se malo pogleda imovinsko pravni odnos SPC-a, organizacije koja ne plaća porez ni jednoj državi u kojoj opasno privređuje, shvati se da nije problem Ostrog, već hotel Podostrog, da se tako poetski izrazim.

Problem dakle nije čiji je manastir, nego čiji će da bude, na primjer, taj hotel od 60 soba, na 200 metara od mora u Budvi, pa još i dvije stambene petospratnice pored, pa sve prateće građevine i ugostiteljski biznis koji se prostire na ukupno 12 kvadratnih kilometara koji su upisani u imovinu Srpske pravoslavne crkve za samo desetak godina od polovine devedesetih do nezavisnosti Crne Gore.

Dakle, ne vjekovna imovina i ne duhovne svetinje, nego hotel i soliter od jučer, e to je problem. U tu, inače, imovinu ulazi svašta, od parcele kod Buljarica, terena na Svetom Stefanu i u Bečićima, do cimer fraj u Starom gradu. I to samo u budvanskoj regiji relativno nedavno upisane imovine SPC-a, a uz to, kako stručnjaci tvrde, još oko 50 kvadratnih kilometara neoporezovanog zemljišta koje SPC smatra svojim. Nisam još čula da svetinju na Slovenskoj plaži, ali čak i ja, neobaviještena kakva jesam, razumijem da je u pitanju pogolemi biznis kome ovaj zakon, usput i ko iz kakvih namjera, staje na put. 


Najavio izgradnju

Nije li Amfilohije najavio izgradnju nove najveće srpske svetinje u Crnoj Gori, baš na tom terenu kod Budve, a uz pomoć vlasnika izvjesnog lanca hipermarketa, koji je, obećavši da će da asfaltira prilaz do nove crkve, za uzvrat dobiti teren za nekoliko hiljada kvadrata svoje “diskont” samoposluge, na primjer?

Ja sam inače plemenita u duši i razumijem da su i vjernici ljudi i njima treba diskont pića, ležaj u Risnu i soliter pun stanova, kad krenu u hodočašće, duhovnost zna da umori čovjeka.

Ali ono što ne razumijem je – kakve veze imaju srpski studenti i “studenti”, što se obuku u crno, nose crne zastave pa glavinjaju centrom Beograda noću, pjevajući zlokobne i prijeteće pjesme, lupajući usput, rekreativno, Prajd info centar, e da bi završili ispred Hrama po mraku, da prijetnju okončaju tako da se od snimka zaledi krv u žilama. Kakav to “performans” te, skoro pa falange, izvode i kako je moguće da vas nije strah? Jer mene, naivnu, kakva jesam, stvarno jeste. Baš me jeste strah.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.