PRENOSIMO

Nemojte se zalijetati, najljubaznije vas molimo: Prema scenariju iz 2000.

Podgorica za sada nema razrađeni plan aktivnog uključivanja u srpske izbore zajedno sa zapadnim partnerima

Vučić može neutralizirati desnicu. Aktuelno.me

Avaz.ba / Aktuelno.me

4.1.2020

Uporni pokušaji Aleksandra Vučića da dođe na Badnji dan na sjever Crne Gore je dio njegove strategije za predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji na proljeće, piše Aktuelno.me.

Agresivnim stavom prema Crnoj Gori predsjednik Srbije želi da neutralizira srpsku radikalnu desnicu koja ga optužuje za izdaju Kosova. Međutim, ta strategija ima ozbiljnu manu. Vučić može neutralizirati desnicu, ali će zauzvrat dobiti mnogo jaču opozicionu silu. I to uz podršku Crne Gore, koja sigurno neće sjediti skrštenih ruku, mirno gledajući kako predsjednik susjedne zemlje radi na crnogorskoj destabilizaciji.

Sličan scenarij s Milom Đukanovićem u važnoj ulozi se realizirao 2000. godine i doveo do pada Slobodana Miloševića. Tada Đukanović nije prihvatio ponudu državne sekretarke SAD Madlen Olbrajt (Madeleine Albright) da stane na čelo opozicionih snaga koje su se suprotstavile Miloševiću. Crna Gora je, međutim, pružila toj opoziciji svu logistiku i podršku na svom teritoriju. I Milošević je izgubio, navodi ovaj portal. 

I u dolasku Vučićevih naprednjaka i njega samog na vlast u Srbiji velika je bila uloga međunarodnih aktera, pa i Mila Đukanovića, što Vučić sigurno pamti. Tada je bilo procijenjeno da upravo Vučić, za razliku od Borisa Tadića, može normalizirati odnose s Kosovom.

Tako do promjene vlasti u Beogradu u posljednjih nekoliko decenija dolazilo je uglavnom uz pomoć vanjskih faktora. Upravo to se može desiti i ovog puta. Koliko god da je neorganizirana i slaba srpska opozicija, to ne znači da se od nje ne može napraviti ozbiljna sila koja bi ugrozila Vučićeve pozicije. 

Kad je veliki broj srpskih glasača mogao da glasa za anonimusa Belog Preletačevića, još veći broj bi podržao realnu alternativu Vučićevim naprednjacima. Dovoljno je sjetiti se da je samo nekoliko mjeseci pred izbore u septembru 2000. na kojima je Milošević poražen opozicija bila isto tako neorganizirana i slaba, ali da je na kraju pobijedila.

Prema pouzdanim informacijama portala Aktuelno iz izvora bliskih crnogorskim vlastima, Podgorica za sada nema razrađeni plan aktivnog uključivanja u srpske izbore zajedno sa zapadnim partnerima. Ali takva mogućnost se ne isključuje, ukoliko budu iscrpljene mogućnosti dijaloga s Beogradom i ukoliko bude nastavljena politika miješanja u situaciju u Crnoj Gori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.