CRNA GORA

Novinarki portala FOS određeno zadržavanje: Osumnjičena za izazivanje panike i nereda u Crnoj Gori

Dežurni tužilac u Podgorici je izjasnio da se radnjama Đikanović "stiču elementi krivičnog djela izazivanje panike i nereda", te da se novinarka uhapsi i uz krivičnu prijavu privede sutra nadležnom tužilaštvu

Tekst izazvao velike probleme. Agencije

Avaz.ba

5.1.2020

Novinarka portala FOS media Anđela Đikanović (26) uhapšena je zbog krivičnog djela izazivanje panike i nereda. 

Njoj je večeras određeno zadržavanje, jer se sumnja da je kao glavna i odgovorna urednica portala “FOS media”, bila autor lažnog teksta koji je danas objavljen na tom portalu pod naslovom “FOS otkriva: Pripadnici ROSU na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan”.

- U spornom tekstu se navodi da će "oko 250 pripadnika ROSU - specijalne kosovske jedinice stajati na raspolaganju crnogorskim bezbjednosnim organima na dan okupljanja u Podgorici, koje je zakazano za sutra", izazvala paniku u javnosti iznošenjem lažnih vijesti putem medija” - piše u saopćenju Uprave policije.

Sporni tekst je objavljen oko 11 sati, a pola sata kasnije stigao je demant Vlade Crne Gore, u kojem se navodi da je portal FOS media objavio lažnu vijest da je specijalna jedinica ROSU angažovana u Crnoj Gori na obezbjeđenju skupova u Podgorici.

Lažna vijest ubrzo povučena s portala FOS media. Agencije

- Ova lažna informacija ima za cilj da uznemiri javnost i izazove nerede. Vlada traži od Tužilaštva da hitno reaguje - pisalo je u demantiju Vlade.

Novinarka Đikanović je oko 14 sati pozvana u prostorije podgoričke policije, gdje su inspektori konsultovali osnovnog tužioca.

Kako saznaju crnogorske “Vijesti”, dežurni tužilac u ODT Podgorica je izjasnio da se u radnjama Đikanović “stiču elementi krivičnog djela izazivanje panike i nereda”, te da se novinarka uhapsi i uz krivičnu prijavu privede sutra nadležnom tužilaštvu.

- Napominjemo da je sve u ovom tekstu bila apsolutna neistina, te još jedan pokušaj širenja dezinformacija, koji je imao za cilj upravo širenje panike i nereda, a veće posljedice su spriječene reakcijom nadležnih državnih organa - saopćeno je iz Uprave policije.

Portal FOS media je nedugo nakon objavljivanja, povukao sporni tekst, a potom se redakcija izvinila zbog lažne vijesti.

Advokat Srđan Lješković potvrdio je "Vijestima" da ga je novinarka angažovala, ali da nije bio sa njom na saslušanju jer se ne nalazi u Crnoj Gori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.