REAKCIJE

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija: Zabrinuti smo za sigurnost građana

Posebno iskazujemo zabrinutost za bošnjački narod, nad kojima se već stoljećima vrši genocid, progoni, ruše džamije i pljačka imovina

S jednog od ranijih protesta. Arhiv

Avaz.ba

6.1.2020

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), povodom posljednjih dešavanja u Crnoj Gori, oglasila se saopćenjem koje je poslano na adrese predsjedniku Vlade, ministru MUP-a i ministru vanjskih poslova Crne Gore, bošnjačkim političkim i vjerskim predstavnicima, diplomatskom predstavništvu Crne Gore u Vašingotnu i Njujorku, te medijima. 

Saopćenje prenosimo u cijelosti.


Huškaške izjave

- Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) izražava zabrinutost za sigurnost svih građana u Crnoj Gori zbog konstantnih protesta u gradovima širom Crne Gore, koje predvodi Srpska pravoslavna crkva (SPC) i svi srpski politički subjekti, kao i oni koji su na stanovištu zločinačke četničke ideologije, u čemu su uključeni i zvanični politički Beograd i SPC, ali po huškačkim izjavama ne zaostaju ni predstavnici bosanskih Srba, na čijem je čelu član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. S namjerom izazivanja nereda, svi oni orkestrirano pozivaju narod na ulice zbog izglasanog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica (27.dec. 2019.), da na ulicama gradova odbrane “srpske svetinje”, navodi se u saopćenju.

Nadalje se navodi:

- Uvažena gospodo, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija posebno iskazuje zabrinutost za bošnjački narod, nad kojima se već stoljećima vrši genocid, progoni, ruše džamije i pljačka imovina, a kojima je i sada javno zaprijećeno iz klupa Skupštine Crne Gore od lidera DF-a Andrije Mandića, koji ističe da je u činu četničkog vojvode, paravojne terorističke organizacije koji su na američkoj crnoj listi. Našu opravdanu zabrinutost potkrepljujemo letkom koji kruži socijalnim mrežama, koji je po logu i sadržaju plasirala “Srpska čast”, koja se tretira da je srpska paravojna teroristička formacija, a to potvrđuju brojne slike na pretraživaču u maskiranim uniformama i dugim cijevima. Spomenute formacije upućuju letak “Braći pravoslavcima” pod glavnim motom “Građanski rat u Crnoj Gori”. U letku spomenute srpske terorističke organizacije se ističe, citiramo: “Budite spremni na oružje koje možda bude repertirano na Božić”, naglašavajući u sadržaju “Biće krvi”!!!



Okupljanja u Crnoj Gori. Arhiv

U nastavku terorističkog pamfleta pozivaju Srbe širom planete “ako se šta zapetlja, da smo tu svi”!!! S istim pamfletom kruže sugestije za uplatu novčanih sredstava, pod imenom Bojana Stojkovića, koji je predsjednik spomenute srpske terorističke formacije, koja je registrirana kao “humanitarna organizacija” u Srbiji, a postoji vjerovatnoća i u manjem bh. entitetu RS. Jer spomenuti Bojan Stojković, komandant terorističke paravojne formacije “Srpska čast”, blizak je prijatelj s Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, koje je u više navrata posjećivao sa članovima paravojne formacije “Srpska čast”, koji su posebno trenirani za državni i međudržavni terorizam. Oni su posebno bili upamćeni kada su prije nekoliko godina posjetili Dodika (tada predsjednik RS) i Narodnu skupštinu RS – kaže se u saopćenju.

Zaštiti građane

BANA na kraju dodaje:

- Više je nego jasno da u Srbiji iza njih stoji predsjednik Aleksandar Vučić, dok u manjem bosanskom entitetu RS Dodik i Cvijanović. Imajući iskustvo na paravojne formacije “Škarpioni”, koji su u genocidu Srebrenici učestvovali u egzekucijama bošnjačkih mladića, a ispraćeni su iz jedne od beogradskih crkvi uz blagoslov sveštenika SPC-a, ni ovog puta neće nas iznenaditi ako je paravojne formacije “Srpska čast” blagoslovio patrijarh Irinej, Amfilohije ili neko blizak od njihovih sveštenika. Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija vas poziva da bez odlaganja, prioritetno i najozbiljnije uzmete ove prijetnje sa pamfleta terorističke paravojne formacije "Srpska čast" i zaštite sve građane od terorističko-četničkih hordi. Posebno u dijelovima Crbe Gore gdje žive muslimani, Bošnjaci i Albanci, da se pojačaju vojne i policijske jedinice koji će štiti njih, vakufsku i privatnu imovinu. Vi ste na potezu!!! – stoji u saopćenju Bošnjačko-američke nacionalne aosicijacije.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.