HRVATSKA

Kolindu nije šokirao poraz: Milanoviću čestitala na pobjedi

Odlazi na kraći odmor

Kolinda Grabar-Kitarović. Arhiv

Avaz.ba

6.1.2020

Predsjednica Hrvatske na odlasku Kolinda Grabar Kitarović nakon izbornog je poraza uzela kratki blagdanski predah, a sutra se vraća obvezama koje ima sve do primopredaje vlasti nakon inauguracije novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića. Njeni saradnici danas su bili škrti u informacijama o tome kako je predsjednica podnijela izborni poraz i koji su joj planovi nakon primopredaje Pantovčaka i redom su ponavljali kako je o planovima još prerano govoriti jer predsjednica nije kalkulirala s tim da će izgubiti izbore.

Izbori su politička utakmica u kojoj se gubi ili dobiva, narod je izabrao i odluku treba poštovati. Pobjedniku čestitke, a mi idemo dalje – glasio je kratki SMS koji smo dobili iz Ureda Predsjednice. Podsjećaju i kako će Kolinda Grabar-Kitarović uskoro na najavljeni kraći odmor, al ne žele govoriti gdje će se odmarati ni koliko vremena. 

Iz njenog kruga podsjećaju da predsjednica ima obveze sve do odlaska s funkcije sredinom februar, između ostalog i obveze vezane uz predsjedanje Vijećem Europe pa je već krajem sedmice čeka sastanak s članovima Europske komisije. 


Zoran Milanović. Arhiv

Nije bilo dublje analize izbornog poraza

Prenose i da se Kolinda Grabar-Kitarović u izbornoj noći, nakon poraza i obraćanja simpatizerima i javnosti, još kratko zadržala u štabu u City Plaza centru, u društvu svog tima, ali i premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plankovića i glavnog sekretara stranke, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Kratko se, kažu, razgovaralo o čitavoj situaciji, ali nije bilo nikakve dublje analize izbornog poraza pa ni spominjanja Jandrokovićeve izjave da je poraz sama skrivila skretanjem udesno u drugom krugu predsjedničkih izbora.

 - Bio je to više ljudski razgovor, nakon kojeg je Grabar-Kitarović nazvala Zorana Milanovića i telefonom mu još jednom čestitala na izbornoj pobjedi - prepričao je jedan član njenog izbornog tima. 

Kaže i kako se predsjednica na odlasku nakon toga sa suradnicima uputila na Pantovčak, gdje su još neko vrijeme razgovarali o toku kampanje, ali opet bez traženja krivca za poraz. Potom su se razišli, predsjednica je otišla kući, gdje je provela dan, nastojeći se odmoriti od izbora i pripremiti za obveze koje su joj preostale na funkciji, a koje, ističu u njenom timu, nisu male. Njeni saradnici će uskoro stupiti u kontakt s Milanovićem i dogovoriti detalje oko primopredaje vlasti. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.