HRVATSKA Ustavni sud ima posljednju riječ

I Zoran Milanović će u predsjedničkoj zakletvi morati izgovoriti "Tako mi Bog pomogao"

Sedam sudaca Ustavnog suda 2017. godine donijelo je odluku kako dodatak "Tako mi Bog pomogao" ne ugrožava ateiste i agnostike, niti dovodi u pitanje sekularnost Republike Hrvatske

Avaz.ba
08.01.2020 11:42

Milanović: Za svakog predsjednika ista pravila

Foto: Arhiva

Dok se posljednjih dana vrte videosnimci prethodnih inauguracija predsjednika Hrvatske gdje se na kraju prisege čuje uzvik „Tako mi Bog pomogao", kojim se završava zakletva novoizabranog predsjednika, mnogi se pitaju hoće li ovaj završetak izgovoriti i novi predsjednik Republike Zoran Milanović.

Evo i odgovora - Hoće!

Naime, sedam sudaca Ustavnog suda 2017. godine donijelo je odluku kako dodatak "Tako mi Bog pomogao" ne ugrožava ateiste i agnostike niti dovodi u pitanje sekularnost Republike Hrvatske.

Dvojica sudaca imala su izdvojena mišljenja.

Ustavni suci Miroslav Šeparović, Mato Arlović, Snježana Bagić, Branko Brkić, Mario Jelušić, Rajko Mlinarić i Miroslav Šumanović donijeli su odluku kako je zazivanje Boga na zakletvi u skladu s člankom 49., stavkom 3. Ustava, dok su suci Lovorka Kušan i Andrej Abramović imali izdvojeno mišljenje.  

Izvorni tekst prisege iz 1992. godine nije na kraju sadržavao tu rečenicu, ali ju je prvi predsjednik Franjo Tuđman samovoljno dodao. Naknadno je tako promijenjen tekst svečane zakletve unesen 1997. godine u Zakon o izboru predsjednika RH.

Postupke za ocjenom saglasnosti s Ustavom pokrenuli su Damir Jelušić iz Kraljevice (2009. godine) te Aleksandar Hatzivelkos i Dan Margetić iz Zagreba (2013. i 2014. godine). Oni su istaknuli kako je uvrštavanjem riječi "Tako mi Bog pomogao" u tekst svečane zakletve povrijeđeno nekoliko temeljnih ustavnopravnih načela. Smatrali su kako se takvom zakletvom ateisti i agnostici, koji su izabrani za predsjednika, dovode u nejednak položaj pred zakonom s vjernicima jer ih primorava da izgovaraju riječi "Tako mi Bog pomogao" iako oni nisu vjernici. 

Izdvojeno mišljenje

Suci Lovorka Kušan i Andrej Abramović u izdvojenom su mišljenju, pak, naglasili kako smatraju da su prigovori predlagatelja osnovani te da je propisivanje osporenog dijela zakletve protivno Ustavu. 

Njih dvoje mišljenja su kako su svi dijelovi prisege jednako važni te kako se od osobe koja daje prisegu očekuje da jednako ozbiljno shvata i čvrsto stoji iza svake izgovorene riječi.

   

Čitanje i ponavljanje

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić tekst zakletve je čitao, Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović izgovarali su ga ponavljajući određene odlomke za predsjednicom Ustavnog suda.

Franjo Tuđman je tokom prve inauguracije 1992. tekst ponavljao za predsjednikom Ustavnog suda, dok ga je tokom druge inauguracije čitao.

NA VRH