PODZEMLJE

Prije 20 godina ubijen je ozloglašeni ratni zločinac Arkan: Njegovi "Tigrovi" sijali su smrt

Iako je riječ o ratnom zločincu, Arkana i njegovu paravojnu jedinicu "Arkanovi tigrovi" u Srbiji, uglavnom, smatraju herojima

Željko Ražnatović. Arhiv

I. K. / Avaz.ba

15.1.2020

Željko Ražnatović Arkan je ozloglašeni ratni zločinac i osnivač Srpske dobrovoljačke garde (SDG), koja je počinila najsvirepije zločine u Hrvatskoj i BiH.

Iako je riječ o ratnom zločincu, Arkana i njegovu paravojnu jedinicu "Arkanovi tigrovi" u Srbiji, uglavnom, smatraju herojima. 

On je ubijen na današnji dan prije dvije decenije u hotelu “Interkontinental”, današnjoj "Crown Plazi”. 


Željko Ražnatović. Arhiv

Hronologija ubistva

Ispred hotela su oko 17 sati stala dva automobila. Iz Opel Kalibre izašli su Dragan Nikolić Gagi i Milan Đuričić Miki, koji su odranije bili poznati policiji. 

Iz drugog vozila, Golfa, izašli su Zoran Nikolić Pegla, kao i pripadnik Druge čete Prvog bataljona policijske brigade SUP-a Beograd Dobroslav Gavrić.

Pegla je ostao na parkingu, dok su ova trojica ušla u hol spremajući se da počine trostruko ubistvo. 

U holu hotela bila je neviđena gužva. Arkan je sjedio u separeu nedaleko od recepcije. U hotel je došao sa suprugom Svetlanom Cecom Ražnatović, njenom sestrom Lidijom Veličković i tjelohraniteljem Zvonkom Mateovićem.

Dok su sestre u pratnji Mateovića obilazile butike, Arkan je s društvom sjedio u holu. Nekoliko minuta poslije 17 sati prišli su im Gagi i Miki.

Rukovali su se s Arkanom, izljubili s Mandom i krenuli ka stepeništu koje je vodilo ka hotelskim salama za banket. Gavrić je sjeo u drugi separe, nekoliko metara iza leđa Arkanu.

Minut kasnije, Gavrić je ustao od stola. Ispod kaputa je izvadio pištolj CZ 99. Tri metka ispalio je Arkanu u potiljak. Na pod hola u “Interkontinentalu” padale su čahure, čaše, šolje i flaše, a gosti su odmah legli na pod. Policija je na lice mjesta došla brzo, ali ne i Hitna pomoć.

Arkan je BMW-om prebačen u Urgentni centar, gdje je i zvanično proglašen mrtvim.

Arkan i ratni zločinac Radovan Karadžić. Arhiv

Srbija skriva podatke o zločinima

Smještanjem Vlade tzv. Srpske Krajine u Erdut, pripadnici tada nazvanih "Tigrova" počinju blisko sarađivati s ličnom pratnjom Gorana Hadžića, nazivanom "Pretorijanci", pod komandom Steve Bogića zvanog Jajo iz Borova sela, te zajedno pljačkaju lokalno stanovništvo, progone ih i ubijaju. 

Na području mjesta Dalj, Erdut i Aljmaš "Arkanovi tigrovi" su direktno ili indirektno učestvovali u pokolju skoro 100 civila. Srbija do danas skriva podatke o tim zločinima i identitete pripadnika te formacije.

Okupacijom Vukovara učestvovali su u ubistvu civila, a tijela ubijenih zločinci su bacali u Dunav. Prvom polovinom 1992. godine dio te zločinačke organizacije odlazi u nastavak pljačkaških pohoda na područje BiH.

Srpska dobrovoljačka garda vojno nije imala posebno veliki značaj, ali će ostati zapamćena po raznim zločinima koje su njeni pripadnici počinili u BiH i Hrvatskoj. 

Reorganizacijom je kasnije iz "Arkanovih tigrova" nastala jedinica "Škorpioni". Riječ je o jedinici koja se, također, isticala po pljačkama i zvjerskim ubistvima. 

Dio "Arkanovaca" svoje kriminalno-zločinačke poduhvate nastavio je i nakon agresije na BiH i Domovinskog rata u Hrvatskoj pa su tako učestvovali u raznoraznim mafijaškim ubistvima, krijumčarenju droge, vozila, cigareta, a naposlijetku i u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića. 

Đinđića je, podsjetimo, ubio Zvezdan Jovanović, pripadnik "Arkanovih tigrova" gotovo od samih početaka. 

Podsjetimo, Željko Ražnatović je nakon rata bio umiješan u srbijansko kriminalno podzemlje, koje ga je kasnije i ubilo, upućeni smatraju, prema nalogu njegovih sponzora koje je uplašilo suđenje u Hagu pa su poduzeli sve da ga ušutkaju. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.