REGION

Povodom lažne vijesti: MVP Crne Gore pisao evropskim institucijama

Bezrezervno teže stvaranju sigurnog i poticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije

MVP Crne Gore. Agencije

Avaz.ba

15.1.2020

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore uputilo je pismo evropskim institucijama – Evropskoj komisiji, OSCE-u i Vijeću Evrope povodom objavljivanja lažne vijesti na portalima IN4S i Borba o navodnoj eksploziji u Vili Gorica u Podgorici.

U pismu je navedeno kako Vlada Crne Gore bezrezervno teži stvaranju sigurnog i poticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije u Crnoj Gori, kao ključnog aspekta politike snaženja vladavine prava.

- Ovakvo političko opredjeljenje ostvaruje kroz izgradnju zakonodavnog okvira usaglašenog s najvišim evropskim standardima, kreiranje transparentnih i ravnopravnih modela podrške finansijskoj održivosti nezavisnih medija i stvaranje ambijenta nulte tolerancije na nasilje prema novinarima. Kada je riječ o zakonodavnom okviru, sve ekspertske analize naših evropskih partnera pokazale su da je Crna Gora posvećena njegovom kreiranju i implementaciji zasnovanim na visokim međunarodnim standardima - stoji u saopćenju. 


To, kako navode, potvrđuju pravni akti kojima je regulirano pitanje položaja i funkcioniranje ukupne medijske zajednice, ali i aktuelni zajednički rad Vlade Crne Gore, Vijeća Evrope i Evropske komisije na daljnjem unapređenju zakonodavnog okvira. 

Povodom lažne vijesti o navodnoj eksploziji u Vili Gorica u Podgorici, koja je objavljena na portalima IN4S i Borba (Gojko Raičević, glavni i odgovorni urednik IN4S, i Dražen Živković, glavni i odgovorni urednik portala Borba) izjasnio se državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, konstatirajući da se u radnjama ova dva lica stječu elementi krivičnog djela izazivanja panike i nereda. Konkretno, u ovom slučaju, evidentno je da su Živković i Raičević prenijeli, odnosno plasirali informaciju koja je bila neistinita, uz ozbiljne indicije da se radi o pokušaju miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore s namjerom destabilizacije države i narušavanja javnog reda i mira - navedeno je u pismu.  

Crna Gora je, dodaju, slobodno i demokratsko društvo u kojem se bez ograničenja mogu iznositi različita mišljenja u odnosu na mnoga društvena pitanja, kao i politike Vlade, uz uvjet da se organiziraju po zakonu i bez ugrožavanja prava drugih.


Medijske slobode

- Međutim, Crna Gora je sve više izložena hibridnim prijetnjama i elementima hibridnog ratovanja i mi smo kao članica NATO-a dužni da se tome suprotstavimo. Stoga državni organi moraju intervenirati i sprečavati svaki pokušaj narušavanja javnog reda i mira, očuvanja državnog suvereniteta i zaštitu ustavnog poretka. Pitanje sigurnosti novinara i plasiranja lažnih vijesti javnosti ne smijemo percipirati samo kao crnogorski specifikum, imajući u vidu da je riječ o globalnom izazovu s kojim se suočavaju ne samo zemlje iz regiona već i određene EU članice, kao i druge države.

Osuđujemo svaki napad na slobodu izražavanja, ali ne treba ignorirati činjenicu da je često i pitanje profesionalnog standarda upitno u situacijama kada medijske kuće pretpostavljaju profit ili druge interese potrebi javnosti da bude informirana.

- Ostajemo posvećeni daljnjem jačanju medijskih sloboda i zaštiti novinara, kao i stvaranju uvjeta za podizanje profesionalnih standarda - zaključeno je u pismu Ministarstva vanjskih poslova upućenom evropskim institucijama. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.