REGION

NATO zbog Rusa šalje svoj tim u Crnu Goru

Iz crnogorskog Ministarstva odbrane nedavno su kazali da je u Crnoj Gori, od 21. do 27. novembra prošle godine, boravio prvi NATO-ov kontrahibridni tim za podršku

Odlična saradnja Crne Gore i NATO-a. Agencije

Avaz.ba

17.1.2020

Predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a, maršal Stjuart Pič (Stuart Peach) kazao je da se Alijansa direktno suočava s nastojanjima ruskih hibridnih napada.

Kako je naveo, zbog toga su odlučili da u Crnu Goru upute tim za borbu protiv hibridnih prijetnji, prenosi RTCG.

Pič je na sjednici Vojnog komiteta NATO-a, koja je jučer završena u Briselu, kazao da je Alijansa, želeći da se suprotstavi ovakvim ruskim akcijama, angažirala prvi NATO-ov kontrahibridni tim u Crnoj Gori, piše Pobjeda.

- Prvi NATO kontrahibridni tim za podršku raspoređen je u našu zemlju saveznicu Crnu Goru, s ciljem da pomogne u jačanju sposobnosti zemlje i odvraćanju hibridnih izazova - rekao je Pič.

On je kazao da troškovi za odbranu nastavljaju da se povećavaju. 

- Podaci NATO-a pokazuju porast od 4,6 posto u 2019. godini. To je peta godina zaredom takvog rasta. Do kraja ove godine saveznici će uložiti više od 130 milijardi dolara - rekao je Pič, dodajući da očekuju da će do 2024. godine taj iznos biti 400 milijardi dolara.


Pič: Troškovi za odbranu nastavljaju da se povećavaju. Agencije

Američki general Mark (Marc) Mili, najviši vojni oficir u zemlji i glavni vojni savjetnik predsjednika, ministra odbrane i Vijeća za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država ocijenio je da je „već duže vrijeme očigledno da Rusija želi da podijeli NATO i učini ga slabijim, ako ne i uništi“.

- To bi im išlo u korist. Na štetu je Evrope i Sjedinjenih Država ako bi se NATO samo srušio i raspao-, rekao je Mili.

Iz crnogorskog Ministarstva odbrane nedavno su kazali da je u Crnoj Gori, od 21. do 27. novembra prošle godine, boravio prvi NATO kontrahibridni tim za podršku, a predstojeći parlamentarni izbori, bili su, kažu, glavni razlozi za angažovanje NATO tima. 

- Cilj posete bio je jačanje kapaciteta u odvraćanju i adekvatnom odgovoru na hibridne izazove. Ova posketa bila je prvi angažman takvog tima u jednoj od saveznica, te kao takva predstavlja značajno iskustvo kako za Crnu Goru, tako i samu Alijansu. Kada su u pitanju hibridne aktivnosti, Crna Gora želi da osnaži sposobnosti u oblastima koje se tiču otpornosti, kriznog menadžmenta, kritičke infrastrukture, strateške komunikacije i analize. Fokus posjete NATO tima, pored uspostavljanja saradnje sa međuvladinom komisijom, bio je i na jačanju legislativnog okvira u ovoj oblasti, te njegovoj implementaciji - kazao je Pobjedi Ivica Ivanović, generalni direktor za politiku odbrane.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.