INTERVJU

Đukanović: Razumijem zainteresiranost Vučića, ali nećemo povući Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Masovne proteste zbog ovog zakona vidi kao u suštini političke, mada "obučene" u crkveno ruho, s naglašenim prosrpskim predznakom

Milo Đukanović. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

19.1.2020

Crna Gora neće povući Zakon o slobodi vjeroispovijesti, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu za jednu srbijansku agenciju, te istakao kako masovni protesti zbog ovog zakona, koje vidi kao u suštini političke, mada "obučene" u crkveno ruho, s naglašenim prosrpskim predznakom, ne mogu ugroziti vlast niti politiku koju vlast vodi.

- Da smo smatrali da taj zakon treba biti povučen, sigurno ga ne bismo donosili. Sve argumente koje smo čuli protiv tog zakona, čuli smo u prethodne četiri godine - kaže Đukanović.

Napomenuo je kako je ovo je važan period emancipacije Crne Gore u kome treba stvoriti sve institucionalne pretpostavke za daljnji državni i duhovni razvoj crnogorskog društva, pa i obnovu, kako kaže, autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve.

Na pitanje - ako nema povlačenja Zakona, koji je izazvao proteste i veliko nezadovoljstvo vjernika SPC-a i građana srpske nacionalnosti, koji su taj zakon doživjeli kao nepoštovanje njihove volje, a time i prava - na koju vrstu dijaloga Vlada Crne Gore poziva SPC, Đukanović kaže: "Na razgovor kako implementirati taj zakon."

Đukanović odbacio argumente protivnika Zakona. Facebook

Đukanović je odbacio argumente protivnika Zakona, istakavši kako je na sceni mnogo manipulacija, a osnovna je ta da je ovaj zakon legitimirao namjeru države da otme imovinu SPC-a u Crnoj Gori.

- Riječ je o brutalnoj izmišljotini i zamjeni teza - rekao je Đukanović i naveo da je imovina SPC-a zapravo imovina države Crne Gore, a da je uzurpirana u periodu od 1986. do 2000. godine. 

O tome, kako tvrdi, svjedoče "neupitne historijske činjenice".

Zakon, dodaje, neće ugroziti vjerske slobode srpskog naroda u Crnoj Gori, niti će im uskratiti pravo da koriste crkve i manastire, koje je i do sada koristila Srpska pravoslavna crkva. Potrudit će se, kaže, da s ciljevima ovakve svoje politike objektivno upoznaju svakog građanina Crne Gore. 

- A oni, naravno, imaju demokratsko pravo da se zalažu za svoja uvjerenja, uključujući proteste i okupljanja u organizaciji Crkve - rekao je Đukanović.

Đukanović: Imaju pravo na proteste. Agencije

Predsjednik Crne Gore je naveo i kako mu je "žao što je dio srpskog nacionalnog korpusa u Crnoj Gori zaveden upornom, veoma grubom, a u suštini inferiornom političkom manipulacijom lidera prosrpskih partija", nezadovoljnih, kako kaže, što su 30 godina kontinuirano doživljavali izborne i političke poraze.

Oni, prema riječima Đukanovića, svjesni svoje nekonkurentnosti traže "alternativni teren političkog djelovanja, izmišljajući ugroženost srpskog naroda u Crnoj Gori i namećući se kao njegovi tobožnji zaštitnici".

Beograd nije uzdrmao Crnu Goru

Na pitanje kako vidi optužbe jednog dijela crnogorske vlasti na račun Beograda, pa i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, da stoje iza pokušaja da se uzdrma politička scena Crne Gore, odnosno je li predsjedniku Srbije zamjera što podržava prava Srpske pravoslavne crkve, a time i volju, odnosno prava srpskog naroda u Crnoj Gori, Đukanović kaže da Beograd nije uzdrmao Crnu Goru. 

- Od državnih zvaničnika Crne Gore nije bilo nikakvih uvredljivih tonova niti neprijateljskih poruka. Dakle, nema nikakvog uznemirenja, niti osjećaja nestabilnosti, mi samo obavljamo svoje državno političke odgovornosti - rekao je Đukanović te dodao: 

- Razumijem, naravno, zainteresiranost predsjednika Vučića da isprati ostvarivanje prava građana srpske nacionalnosti u Crnoj Gori i u drugim susjednim državama i njegovu zainteresiranost za položaj SPC-a na prostorima drugih država, gdje ona djeluje. Ali naše upozorenje uvijek je bilo neskriveno i vrlo direktno - da se ta politika mora voditi veoma suptilno - ističe Đukanović i napominje da je još u svježem sjećanju 1990. godina i tadašnji pokušaj da se uređuju prava građana srpske nacionalnosti u, kako on tvrdi, drugim državama u regionu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.