HRVATSKA

U Imotskom počela gradnja grandioznog spomenika Mercedesu

Riječ je o projektu započetom još prije nekoliko godina, koji su inicirali članovi Oldtajmer kluba Imotski

Kompjuterska simulacija kompleksa sa spomenikom. Agencije

Avaz.ba

21.1.2020

U Imotskom su i službeno započeli radovi na postavljanju grandioznog kamenog spomenika automobilu Mercedes, legendarnom modelu Minika 115.

Riječ je o projektu započetom još prije nekoliko godina, koji su inicirali članovi Oldtajmer kluba Imotski, tačnije njihov predsjednik Ivan Topić Nota. 

Nakon iscrpnih priprema, osiguranja novčanih sredstava od brojnih donatora, pronalaska kamenih gromada s nekoliko lokacija po Imotskoj krajini, ishođenja potrebnih dozvola, te saglasnosti Grada Imotskog, u ponedjeljak su iskopani i temelji za postolje spomenika.

Spomenik će biti težak 36 tona. Agencije

- Započeli smo i nećemo stati do otkrivanja spomenika teškog 36 tona za blagdan svetoga Ante 13. juna ove godine. Nakon iskopa uređujemo postolje za spomenik, potom kompletno uređenje okružja, sa zelenim površinama, klupama za sjedenje, info-pločama o imotskim Mercedesima, kao i ploče s imenima donatora. Do sada smo prikupili glavna sredstva, no javljaju nam se još brojni donatori iz Hrvatske, ali i širom svijeta, tako da ćemo zatvoriti kompletnu finansijsku konstrukciju. Nakon izlijevanja temelja slijedi montaža velikog šatora u koji ulaze vrsni imotski kamenoklesari, pod vodstvom vrhunskog majstora Mislava Rebića, koji će klesati i spajati kamene gromade i onda na kraju spojiti ih u kamenu Miniku 115, legendarni tip Mercedesa Imoćana - kazuje Topić i nastavlja:

- Nema stajanja, sve imamo i, rekoh, 13. juna, na blagdan svetog Ante, Imotski će dobiti kao prvi grad u Evropi, ali i svijetu spomenik “merđi”. Imali smo i kritičara i ne mali broj s primjedbi, zašto to radimo. No, ja tvrdim da ovo nije nečiji prohtjev ili inat zaljubljenika u Mercedese, već veliki plus za Imotski, Imotsku krajinu u turističkom smislu. Ako jednom Golfu “dvici” u Beču dođe u godinu deset miliona posjetilaca, e doći će i u Imotski Miniki 115-ici, ako ne toliko, a bar nekoliko stotina hiljada ljudi. A svaki turist je dobro došao na budući trg Mercedesa u Imotski - riječi su Ivana Topića Note.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.