STAVOVI

Vučić: Pričat ću s Đukanovićem u Izraelu, Amfilohije o Zakonu razgovara s crnogorskim vlastima

Niko ne želi eskalaciju nasilja

Aleksandar Vučić. Agencije

Avaz.ba

21.1.2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas uz Davosa, komentirajući situaciju u Crnoj Gori, da ne treba "trčati pred rudu" i da je "bolje biti strpljiv" i vidjeti kako će se rješiti situacija nastala zbog nedavno usvojenog Zakona o vjeroispovijesti.

On je novinarima rekao, da, "koliko je shvatio", trenutno traju razgovori crnogorskih vlasti sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Srpske pravoslavne crkve Amfilohijem.

Vučić je naveo i da u protestu učestvuju "mirni ljudi koji šetaju u litiji", navodeći da se taj zakon tiče cijelog srpskog naroda.

Vučić je najavio mogućnost da sa crnogorskim predsjednikom razgovara o tome u Izraelu, gdje će obojica boraviti na obilježavanju 75. godišnjice oslobađanja Aušvica.

Upitan hoće li prihvatiti poziv za posjetu Crnoj Gori i kada bi moglo doći do nje, Vučić je novinare u Davosu podsjetio da je i on uputio poziv Milu Đukanoviću da posjeti Srbiju.

- Mnogo je važnije od toga da li ćemo doći u posjetu da se riješi problem i da se razgovara o tome kako da ga riješimo. Nisam saglasan sa argumentacijom koja je iznijeta oko suštine samog Zakona i njegove primjene. Ne zato što imam pravo da se miješam u unutrašnje stvari Crne Gore, već što se tiče srpskog naroda, njegove cjeline, i naše kulturne i historijske baštine - objasnio je Vučić.

Kazao je da je, koliko zna, i Crna Gora dobila poziv da dođe u Izrael na obilježavanje 75. godišnjice oslobađanja Aušvica, i da je dolazak potvrđen.

Upitan da li Podgorica želi smirivanje situacije, rekao je da to ne zna, ali da misli da niko ne želi eskalaciju nasilja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.