REGION Fokus na reformama i mjerljivim rezultatima u oblasti vladavine prava

Marković sa poslanikom EP Piculom: EU nema alternativu za Crnu Goru

Sagovornici su se saglasili da je puna funkcionalnost parlamenta i političkog sistema važna za daljnji napredak države

Sl. M. / Avaz.ba
22.01.2020 20:19

Marković primio Piculu

Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora nema alternativu kada je riječ o evropskim integracijama, a na tom putu ima podršku Evropskog parlamenta, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i poslanika Evropskog parlamenta i stalnog izvjestioca za Crnu Goru Tonina Picule.

- Drago mi je što će Crna Gora imati priliku da sarađuje s čovjekom koji dobro poznaje region i prilike u našim državama i koji razumije značaj politike proširenja ne samo u kontekstu stabilnosti, već i sveukupnog napretka - rekao je Marković.

On je istaknuo da Crna Gora želi da bude članica EU kada bude spremna za to, jer želi da u Uniji bude nova vrijednost i kvalitet, a ne problem.

Marković je dodao da je fokus Crne Gore na daljnjim reformama i mjerljivim rezultatima u oblasti vladavine prava, saopćeno je iz kabineta predsjednika Vlade.

Sagovornici su se saglasili da je puna funkcionalnost parlamenta i političkog sistema važna za daljnji napredak države na putu ka EU te da je posebno značajan politički konsenzus i dijalog kada je riječ o procesu evropskih integracija i provođenju reformi.

  • Sastanak u Podgorici
    Sastanak u Podgorici Foto: Vlada Crne Gore

Picula je rekao da treba poštovati rezultate koje je Crna Gora ostvarila, ali i da je pred njom mnogo posla, koji treba uraditi do punopravnog članstva u Uniji.

Dodao je da će Evropski parlament i druge institucije kroz partnerski odnos i dalje pomagati Crnoj Gori.

Na sastanku je ocijenjeno da je važno građanima osigurati bolji život, a Marković je u tom kontekstu govorio o oporavku javnih finansija, snažnom ekonomskom rastu i uvjetima za kvalitetniji život.

NA VRH