REGION

Hrvatska: Policajci bez znački otimaju mobitele migrantima

Organizacije koje se bave pravima izbjeglica i migranata sve češće upozoravaju na svjedočanstva da policija onima koje ulovi otima mobitele, novac i druge dragocjenosti te ih izbacuje iz Hrvatske

Migranti mirno predali mobitele. Index.hr

Avaz.ba

23.1.2020

Policija je, odavno je poznato, u lovu na izbjeglice i ilegalne migrante po cijeloj hrvatskoj teritoriji, piše portal Index.hr. To i ne skrivaju kao što skrivaju ilegalna protjerivanja, a da ne ponude azil onima koji bi možda željeli ostati u Hrvatskoj. Uz to, organizacije koje se bave pravima izbjeglica i migranata sve češće upozoravaju na svjedočanstva da policija onima koje ulovi otima mobitele, novac i druge dragocjenosti te ih izbacuje iz Hrvatske. 


Migranti bili spremni

Index je dobio snimak akcije policije u vozu koji je 17. januara ove godine vozio iz Siska za Zagreb. Iz njega je vidljivo da je policajac migrantima oduzeo tri mobitela, bez ikakvog otpora migranata, jer su na takav postupak hrvatske policije već bili spremni.

- Sad samo pazi da ti tu ne izađu - čuje se kako jedan policajac govori kolegi dok u ruci drži tri zaplijenjena mobitela.

Na snimku se vidi i posebno upada u oči da policajci, osim što oduzimaju mobitele migrantima, suprotno pravilima, imaju nepotpunu uniformu. Nemaju kape, što je manji prekršaj zbog kojeg policajci budu kažnjeni oduzimanjem 200 kuna s plaće, ali nemaju ni istaknute značke na uniformama, a po zakonu su ih dužni imati da bi ih se u svakom trenutku moglo identificirati.

Tvrde da su vratili mobitele

- Nakon što je postupak okončan, oduzeti predmeti su vraćeni osobama. Policijski službenici postupali su isključivo sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima (čl. 30., 31. i 59.), kao i Pravilniku o načinu policijskog postupanja (čl. 2., 55. i 67.) te su bili uredno odjeveni u službene odore sa službenom jaknom koja na sebi nema mjesto predviđeno za službenu značku, ali se tada službena značka uredno stavlja na pojas, što su oni i imali. Napominjemo da niko od putnika im se nije obraćao ili tražio broj službene značke - stoji u policijskom odgovoru na Indexov upit.

Video možete pogledati OVDJE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.