REGION

Slovenija tvrdi da je lani vratila 16.000 migranata u Hrvatsku

Zbog migrantske krize u slovenskom budžetu znatno povećana sredstva za unutrašnju sigurnost

Grupa koja je ušla u srijedu bit će vraćena u Hrvatsku. AFP

Avaz.ba

23.1.2020

Slovenska policija otkrila je kod mjesta Spuhlja na sjeveroistoku zemlje četvoricu državljana Iraka i jednog Afganistanca u automobilu 25-godišnjeg italijanskog državljanina, objavila je danas Policijska uprava Maribor.

Utvrđeno je da su ilegalni migranti u Sloveniju ušli u noći na srijedu nedaleko od graničnog prijelaza Zavrč-Dubrava Križovljanska pa će nakon završenog postupka biti vraćeni hrvatskim vlastima, dok je Italijan zadržan u pritvoru. 

Slovenski ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar u utorak je na svečanosti prigodom završetka obnove graničnog prijelaza s Hrvatskom kod Ormoža kazao da je Slovenija lani Hrvatskoj uspješno vratila 16.000 ilegalnih migranata te da se ilegalni migrantski tokovi posljednje četiri godine stalno povećavaju.

Ilegalni migrantski tokovi postaju sve snažniji. Agencije

Kako je istaknuo, slovenska policija očekuje da će i ove godine trend porasta broja ilegalnih migranata biti nastavljen, zbog čega su u državnom budžetu za ovu i iduću godinu znatno povećana sredstva za unutrašnju sigurnost i dostigla su rekordnu razinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.