TRAGEDIJA Dječak imao 10, djevojčica osam godina

Potresna ispovijest majke kojoj su djeca izgorjela u požaru: Bili su nerazdvojni

Samo nekoliko sati prije tragedije, djeca su bila u školi, Milica je dobila četvorku iz diktata, a Marko peticu iz "Prirode i društva"

I. K. / Avaz.ba
24.01.2020 15:18

Porodična tragedija

Foto: Avaz

Njih dvoje su bili nerazdvojni, sve su zajedno radili, kao blizanci, ispričala je majka tragično stradale djece Slavice T. za Blic. 

Dječak Miloš imao je 10, a djevojčica Dušica osam godina. Oboje su izgorjeli u šupi dok su se igrali. 

Oni su se, kako priča nesretna žena, u Malu Moštanicu doselili 2014. godine i od tada su se čuvali sami. Starija sestra (13) nastradale djece u trenutku požara spavala je u kući i nije ništa čula.

- Djeca su došla iz škole, bilo je oko 13 sati. Svi smo zajedno ručali, a onda sam se morala spremati za posao. Marko me pitao: “Mama, je li mogu ja na teren ići”, rekla sam mu da ne može i da ostane kod kuće i pokaže sestri Dušici tablicu množenja s brojem 9 - priča Slavica. 

Kako kaže, dok je ona stigla na posao, inače je zaposlena u Beogradu, komšinica je pozvala i rekla da je izbio požar u njenoj šupi u kojoj su se nalazila drva za ogrjev. 

  • Stradala djeca sa starijom sestrom
    Stradala djeca sa starijom sestrom Foto: DM

- Pitala me gdje su mi djeca, ja sam rekla da ne znam. Pomislila sam da su na terenu i da se igraju, iako sam rekla Marku da ne smije ići - kaže ona.

Odmah se javila na posao i krenula nazad ka svojoj kući kako bi našla djecu, za kojom su komšije krenule u potragu čim su vidjele da gori šupa u dvorištu. U putu je, kako kaže, razmišljala gdje su mogli otići.

Slavica kaže da ih je komšija tražio i po školi i po igralištu, ali da ih nigdje nije bilo. Kada je ugašena vatra, saznali su da su djeca tragično nastradala u požaru.

- Dok nisu došli forenzičari, koji su našli ostatke kostiju, nismo znali da su djeca tu. Starija kćerka je krivila sebe što je zaspala, ali komšinica ju je umirivala - dodaje potresena majka.

  • Ostaci šupe koju je zahvatio požar
    Ostaci šupe koju je zahvatio požar Foto: RAS Srbija

Šupa u kojoj su nastradala djeca je prostor u kome je ova porodica držala drva za ogrjev, bilo je unutra i slame. Djeca su se tu često igrala iako im je i starija sestra to stalno branila.

- Njih dvoje su bili nerazdvojni, sve su zajedno radili, kao blizanci. Čak su kukali kako će jedno bez drugog, jer je Marko sad u peti razred trebao ići u Barič u školu. Njih dvoje su nosili isti broj obuće odjeće, iste visine - priča uplakana majka.

Slavica misli da je sin uzeo upaljač koji je ona sakrila i da je njime zapalio novine i da je tako izbio požar.

Samo nekoliko sati prije tragedije, djeca su bila u školi. Milica je dobila četvorku iz diktata iz srpskog jezika, a Marko peticu iz predmeta "Priroda i društvo".

- Ja, kada odem na posao, oni sami uče. Imala sam potpuno povjerenje u njih - dodala je Slavica.

Komentari

NA VRH