RAZGOVOR

Duda Balje: Nisam željela bez uvjeta podržati Kurtija

Za sada je od Bošnjaka predložen turski poslanik za potpredsjednika Skupštine

Balje: Čekam dogovor LDK-a i VV-a. Agencije

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

27.1.2020

Ni četiri mjeseca nakon izbora Kosovo nema vlast. Duda Balje, bošnjačka zastupnica u Skupštini Kosova, kaže za “Avaz” da još nema konkretnih rezultata pregovora koje vode Demokratska liga Kosova (LDK) i Pokret Samoopredjeljenje (VV). 


Diskutabilno pitanje

Razgovori se vode često, ali i dalje neuspješno, jer ne mogu da se dogovore oko podjele vlasti i mjesta.

- Sada je diskutabilno pitanje predsjednika Parlamenta i predsjednika. Na sjednici Parlamanta 26. decembra izabran je predsjednik Skupštine iz redova VV-a Glauk Konjufca, a to je mjesto u prethodnim dogovorima planirano za kandidata LDK-a. Nakon toga, napredak u pregovorima sveden je na nulu – ističe Balje.

Od tog momenta pa do danas, česti su konsultativni sastanci između ove dvije partije. Iako je bilo obećano da će se dogovoriti ovog vikenda, to se nije dogodilo.

- Čuje se da su blizu sporazuma i da će se mjesto predsjednika Parlamenta staviti na rotaciju po dvije godine, počevši s VV-om pa na LDK, kao i da mjesto predsjednika nakon isteka mandata Hašima Tačija bude dodijeljeno LDK-u – kaže Balje.Nova ponuda VV-a je da LDK ima sedam ministarstava, a VV pet, s tim da zadrže predsjednika Parlamenta. No, dogovora i dalje nema.

Kad su u pitanju Bošnjaci, dva poslanika su zajedno u Multietničkoj grupi, odnosno poslanik Vakata i poslanica NDS-a.

- Grupu je formirao VV. Šest poslanika odlučilo je da bude s Albinom Kurtijem bez uvjeta. Ja nisam mogla da se složim s tim. Otpočetka sam imala svoje uvjete za podržavanje Vlade. I odlučila sam da ne donosim nikakvu odluku dok se LDK i VV ne dogovore među sobom. Nakon njihovog dogovora, odlučit ću kojoj ću se opciji pridružiti - poručuje Balje.

Multietnička grupa

Multietničku grupu čine dva poslanika Bošnjaka, dva Turaka, jedan Roma i jedan Goranac. Za sada je od Bošnjaka predložen turski poslanik za potpredsjednika Skupštine, i to cijeli mandat bez rotacije.


Ići će na rotaciju

- Postoji i opcija za dogovor između LDK-a i VV-a da Konjufca da ostavku i da to mjesto pripadne LDK-u. No, mislim da će ići na rotaciju – ističe Balje. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.