HRVATSKA Ministrica odbila zahtjev da spriječi postavljanje simbola

Petokraka uzburkala duhove, broje se i "krvna zrnca" autora

Afera oko petokrake na riječkom neboderu ponovo rasplamsala sukobe oko hrvatske dalje i bliže prošlosti i ogoljela "podjelu na partizane i ustaše"

Avaz.ba
28.01.2020 11:40

I sam autor našao se na udaru desnice

Foto: Agencije

Petokraka s crvenim tačkama koje simboliziraju broj stradalih partizana tokom oslobađanja Rijeke u Drugom svjetskom ratu, postavljena na riječki neboder, izazvala je histerične reakcije hrvatske desnice, koja je počela ispitivati "krvna zrnca" autora performansa Nemanje Cvijanovića. 

Veliki dio političara s desnog političkog krila zahtijeva od Vlade i Ministarstva kulture Hrvatske da skinu petokraku s riječkog nebodera, gdje je postavljena u okviru godine u kojoj je ovaj grad - evropska prijestonica kulture.

Desni portali u Hrvatskoj prepuni su poređenja petokrake i nacističkih simbola, a portal "Narod" bavi se i rodoslovom autora, uz jasne smjernice o njegovom srpskom porijeklu i ateističkoj porodici. 

Tako je autor prozvan da obožava Josipa Broza Tita, navodi se da je imao performanse s radijatorima u obliku nadgrobnog spomenika iz Kuće cvijeća u Beogradu i da je sklon citiranju ljevičarskih i komunističkih simbola. 

  •  Poznati zagovornici desnice u hrvatskoj politici, predvođeni Zlatkom Hasanbegovićem, okomili su se na simbolističku petokraku i Cvijanovića
    Poznati zagovornici desnice u hrvatskoj politici, predvođeni Zlatkom Hasanbegovićem, okomili su se na simbolističku petokraku i Cvijanovića Foto: Agencije

Poznati zagovornici desnice u hrvatskoj politici, predvođeni Zlatkom Hasanbegovićem, okomili su se na simbolističku petokraku i Cvijanovića.

Kako prenose liberalni hrvatski portali, hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek odbila je zahtjeve da spriječi postavljanje petokrake uz napomenu da je riječ o umjetničkoj slobodi.

O tome šta će koji umjetnik misliti, raditi i djelovati - o tome će odlučivati umjetnik, a ne neki ministar ili komesar - ističe ona. 

Hrvatski mediji pišu da je afera oko petokrake na riječkom neboderu ponovo rasplamsala sukobe oko hrvatske dalje i bliže prošlosti i ogoljela "podjelu na partizane i ustaše". 

NA VRH