REGION

Hrvatski ministar tvrdi da je mučenje migranata na granici s BiH "fake news"

Pozvao vlasti Hrvatske da se ponašaju u skladu sa fundamentalnim ljudskim pravima

Koster uputio pismo šefu hrvatske diplomatije. Avaz

Avaz.ba

29.1.2020

Njemački zastupnik u Evropskom parlamentu Ditmar Koster (Dietmar) objavio je zvanično pismo upućeno šefu hrvatske diplomatije Gordanu Grliću Radmanu u kojem navodi kako je hrvatski ministar nehuman odnos policije prema migrantima opisao kao "fake news".

- Na sjednici Vanjskopolitičkog odbora sam Vas pitao o nehumanom tretiranju migranta i ponašanju hrvatske granične policije, a što je dokumentiralo nekoliko humanitarnih organizacija, medija, ombudsmeni, te komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović. To je u konačnici priznala i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Ovakva vrsta nasilja podrazumijeva kršenje niza konvencija - napisao je Koster.

Pismo Ditmara Kostera. Avaz

Koster je istakao kako je Gordan Grlić Radman odgovorio da su ove činjenice "fake news", nakon čega mu je priložio niz relevantnih linkova koji dokumentuju nasilje nad migrantima. 


Gordan Grlić Radman. Agencije

- Očekujem od hrvatskih vlasti da se ponaša u skladu sa fundamentalnim ljudskim pravima te da se stanje u kraj mučenju i nasilju - naveo je Koster.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.