KORONAVIRUS

Srbija evakuira četvoricu državljana iz Kine, jedan ne želi iz Vuhana

Pretpostavlja se da će let trajati nešto više od 12 sati

Srbijanski državljani ostaju u Francuskoj. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

2.2.2020

Četvorica srbijanskih državljana iz Vuhana, kineskog grada koji je epicentar opasnog koronavirusadanas bi trebalo da slete u vojnu bazu Istr, odakle će, najvjerovatnije, biti prebačeni u odmaralište u Kari le Rue, 25 kilometara od Marseja, gdje je otvoren karantin za sve koji dolaze iz Kine. 

Oni će ostati još 14 dana u karantinu. 

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se prebacivanje četvorice građana Srbije očekuje u subotu u 22 sata.

- Oni će biti prebačeni uz pomoć Francuske do grada Istr na jugu Francuske, gdje će biti u karantinu 14 dana. U pitanju su četvorica naših državljana, a ne trojica, jer se u međuvremenu javio još jedan, koji je bio 300 kilometara od Vuhana i pokušao je sam da organizira odlazak, ali nije uspio, pa se javio našoj ambasadi za pomoć - izjavio je Dačić.

Pretpostavlja se da će let trajati nešto više od 12 sati.

Srbijanski državljani ostaju u Francuskoj. Kurir

Slijetanje francuskog aviona očekuje se danas. Riječ je o avionu A380, koji će prebaciti i preostale francuske građane i dio Evropljana, a i ovaj avion bi trebalo da sleti u vojnu bazu Istr.

Tokom cijelog puta na raspolaganju će im biti mnogobrojna medicinska ekipa, među čijim članovima će biti i psiholog, koji će sve pripremiti za postojeći karantin. 

Na raspolaganju medicinska ekipa. Kurir

Svi evakuirani prethodno će morati da potpišu da dobrovoljno ostaju 14 dana u karantinu, a moći će slobodno da se kreću unutar odmarališta, pod uvjetom da nose zaštitnu masku kada su u kontaktu sa ostalima. Obavezni su da prijave svaki sumnjivi simptom, kao i da mjere temperaturu dva puta dnevno. Ipak, oni neće smjeti da izlaze van centra, a čak 140 specijalaca će ih sprečavati da izađu, kao i neželjene posjetioce da uđu.

Još jedan državljanin Srbije u Vuhanu odbio je evakuaciju, piše Kurir.

- Situacija je ovdje dobra i mirna. Poštujemo pravila. Definitivno ostajem u Kini. Nisam u kontaktu s drugim Srbima, ali mislim da će oni svi otići - rekao je ovaj mladić za Kurir.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.