HRVATSKA

Najmlađa članica EU poručila Britaniji: Dobro smo vas se riješili

Britanci su vidjeli u tome zabavnu stranu i razumjeli šta je ona mislila

Oštar oproštajni govor Andrasi. Avaz

Srna

4.2.2020

Hrvatska ambasadorica pri EU Irena Andrasi u oproštajnom govoru Velikoj Britaniji, koja je izašla iz EU, poručila je Britancima da ih se Brisel - riješio.

Ona je u ime Hrvatske, kao predsjedavajuće Unijom, Veliku Britaniju iz EU ispratila riječima "Thank you, goodbye, and good riddance", što u slobodnom prijevodu znači: "Hvala vam, doviđenja, dobro da smo vas se riješili."

Ovaj pogrešni oproštaj upućen britanskom predstavniku Timu Berou možda sumira kako su Britanci 47 godina bili "izgubljeni u prijevodu" u Briselu dok su bili član EU, navodi list "Financial Times".

Andrasi je mislila da fraza koju je izgovorila znači "sretno", rekli su diplomati koji su bili prisutni u prostoriji.


Zastava V. Britanije sklonjena iz institucija EU. Agencije

Izvori britanskog lista tvrde da je riječ o greški, a ne o namjerno bezobraznom komentaru.

Sastanak je održan dva dana prije formalnog izlaska Velike Britanije iz EU te je predstavljao posljednji sastanak unutar ključnih institucija Unije u kojem je učestvovao britanski predstavnik.

- Britanci su vidjeli u tome zabavnu stranu i razumjeli šta je ona mislila. Ali historija će pokazati da su ovo bile posljednje riječi iz EU upućene britanskom ambasadoru prije Brexita - rekao je jedan zvaničnik u toj prostoriji.

Irenu Andrasi je sredinom prošle godine predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović imenovala za predstavnika u EU.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković opisao je Andrasi kao "jednu od najiskusnijih hrvatskih diplomata", navode hrvatski mediji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.