REGION

Nakon skandala s Dačićem: Srbija ne može u Evropsku uniju dok ne ispuni određene uvjete

Poruka opoziciji je da stvori zajednički minimum i da učestvuje na izborima kako bi bila dio Parlamenta

Dačić, Varhelji. Avaz

Avaz.ba

7.2.2020

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) izjavio je danas da Srbija ne može postati članica Evropske unije dok ne bude imala funkcionalnu tržišnu ekonomiju i dok ne bude imala dobrosusjedske odnose sa svima u regionu, uključujući i Kosovo. 

On je, na pitanje šta to znači u slučaju Kosova, rekao da to mora biti "dugoročno mirno rješenje".

Na akterima je da odluče šta će to biti. Trebaju sjesti za zajednički sto i formulirati rješenja. Ja razumijem da je to osjetljivo pitanje, a da takse koje je uvelo Kosovo blokiraju nastavak pregovora - kazao je on. 

Varhelji je rekao da je Srbija jedan od favorita za priključenje Evropskoj uniji i da je na njenoj vladi da odluči da li će pregovore nastaviti na dosadašnji način, otvaranjem poglavlja, ili će prihvatiti novu metodologiju koja predviđa prilagođavanje kroz ispunjavanje klastera.


Oliver Varhelji. Agencije

On nije želio reći svoj stav o tome šta bi bilo bolje za Srbiju. 

- Srbija nije obavezna da se priključi novoj metodologiji jer je već odmakla u pregovorima. To je na njihovoj vladi da odluči. Brojni su elementi koji se moraju uzeti u obzir - istakao je.

Govoreći o sastanku sa srbijanskom opozicijom u četvrtak u Beogradu, Varhelji je rekao da im je prenio stav da je potrebno da svi politički akteri budu u Parlamentu.

- Poruka opoziciji je da stvori zajednički minimum i da učestvuje na izborima kako bi bila dio Parlamenta - rekao je on i dodao da je vidio određenu otvorenost kod nekih sagovornika i pozitivne tendencije po pitanju međustranačkog dijaloga, za koji se nada da će se nastaviti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.