REGION Neophodni dobrosusjedski odnosi

Nakon skandala s Dačićem: Srbija ne može u Evropsku uniju dok ne ispuni određene uvjete

Poruka opoziciji je da stvori zajednički minimum i da učestvuje na izborima kako bi bila dio Parlamenta

Avaz.ba
07.02.2020 13:22

Dačić, Varhelji

Foto: Avaz

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) izjavio je danas da Srbija ne može postati članica Evropske unije dok ne bude imala funkcionalnu tržišnu ekonomiju i dok ne bude imala dobrosusjedske odnose sa svima u regionu, uključujući i Kosovo. 

On je, na pitanje šta to znači u slučaju Kosova, rekao da to mora biti "dugoročno mirno rješenje".

Na akterima je da odluče šta će to biti. Trebaju sjesti za zajednički sto i formulirati rješenja. Ja razumijem da je to osjetljivo pitanje, a da takse koje je uvelo Kosovo blokiraju nastavak pregovora - kazao je on. 

Varhelji je rekao da je Srbija jedan od favorita za priključenje Evropskoj uniji i da je na njenoj vladi da odluči da li će pregovore nastaviti na dosadašnji način, otvaranjem poglavlja, ili će prihvatiti novu metodologiju koja predviđa prilagođavanje kroz ispunjavanje klastera.

  • Oliver Varhelji
    Oliver Varhelji Foto: Agencije

On nije želio reći svoj stav o tome šta bi bilo bolje za Srbiju. 

- Srbija nije obavezna da se priključi novoj metodologiji jer je već odmakla u pregovorima. To je na njihovoj vladi da odluči. Brojni su elementi koji se moraju uzeti u obzir - istakao je.

Govoreći o sastanku sa srbijanskom opozicijom u četvrtak u Beogradu, Varhelji je rekao da im je prenio stav da je potrebno da svi politički akteri budu u Parlamentu.

- Poruka opoziciji je da stvori zajednički minimum i da učestvuje na izborima kako bi bila dio Parlamenta - rekao je on i dodao da je vidio određenu otvorenost kod nekih sagovornika i pozitivne tendencije po pitanju međustranačkog dijaloga, za koji se nada da će se nastaviti.

Komentari

NA VRH