REGION Premijer Kosova

Kurti o pregovorima sa Srbijom: Neću zapostaviti, ali neću ni žuriti s dijalogom

Priština se zalaže za dobrosusjedske odnose, za dobre bilateralne odnose u evropskom duhu

Avaz.ba
30.01.2020 15:36

Aljbin Kurti

Foto: Agencije

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) izjavio je da neće odgoditi ili zapostaviti dijalog s Beogradom, ali da neće ni žuriti, i poručio da je prioritet Vlade priprema budžeta za 2020. godinu, kao i upravljački program.

- Ne zanemarujemo dijalog, ne treba odgađati dijalog, ali ni sa čim ne treba žuriti - rekao je Kurti tokom posjete općini Peć, gdje je obišao područja gdje je vjetar načinio veliku štetu.

On tvrdi da se Priština zalaže za dobrosusjedske odnose, za dobre bilateralne odnose u evropskom duhu, za principijelan i dobro pripremljen dijalog i ukazuje na susrete kosovskih vlasti s političkim i diplomatskim predstavnicima sa Zapada, iz Brisela i Vašingtona.

  • Aljbin Kurti
    Aljbin Kurti Foto: Agencije

Kurti je, također, najavio da će se sastati s odlazećim šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom, koji će najvjerovatnije biti novi specijalni izaslanik EU u pregovorima Beograda i Prištine.

Kurti je rekao da će se predstavnici kosovskih vlasti sastati s njim i da će na tim sastancima otkriti stavove Prištine "kako bi zaštitili nacionalni interes zemlje".

- Ne možemo utjecati na to ko je izabran u Briselu i koje izaslanike postavljaju za olakšavanje ili posredovanje, ali naravno da se svi radujemo sastancima na kojima ćemo iznijeti svoje stavove i braniti nacionalni interes Kosova. Imat ćemo i vladinu i državnu koordinaciju, uključujući i opoziciju, tako da je naša reprezentacija dostojanstvena, moćna i uspješna. Kao što smo se sreli s gospodinom Boreljom kada je došao u Prištinu, tako ćemo se sresti i s njegovim izaslanikom, bilo u Prištini ili Briselu - rekao je Kurti.

Međutim, portparol šefa diplomatije EU Peter Stano ranije danas je rekao da još nema odluke o imenovanju specijalnog EU izaslanika za zapadni Balkan.

Komentari

NA VRH