KRIMINAL

Vođa "škaljarskog klana" strahuje za život: Jovan Vukotić na saslušanje došao s pancirom i fantomkom

Nisam pokušao da ubijem Stupara i Radonjića

Avaz.ba / Kurir

10.2.2020

Akcija policije. Kurir

Kotoranin Jovan Vukotić (39), poslije ekstradicije, sproveden je u podgoričko Više tužilaštvo, a mjere osiguranja bile su podignute na najviši mogući nivo.

- Nisam pokušao da ubijem Stupara i Radonjića. Tog dana uopće nisam bio u Kotoru, niti na primorju i za to imam čvrste dokaze - ovo je prekjučer u podgoričkom Višem tužilaštvu ispričao Vukotić, navodni vođa ''škaljarskog klana'', pošto je istog dana u strogoj tajnosti izručen iz Srbije.

Prebačen u Spuž

Podsjetimo, Vukotić je u subotu helikopterom MUP-a Crne Gore prebačen u susjednu državu Srbiju, koja ga je potraživala zbog sumnje da je 27. marta 2016. pokušao da ubije dvojicu pripadnika ''kavačkog klana'' - Vojina Stupara i Miloša Radonjića. 

- Vukotić je pred Tužilaštvom ponovio iskaz koji je ranije dao u Beogradu i rekao da nema nikakve veze s pokušajem ubistva dvojice sugrađana. Ponudio je čvrste dokaze za to, na osnovu kojih tvrdi da u momentu pucnjave na „kavčane“ nije bio ni u blizini mjesta zločina - kaže izvor "Kurira".

Potom dodaje da je saslušanje Jovana Vukotića proteklo uz neviđene mjere osiguranja, kao i sama ekstradicija i njegovo dovođenje u zgradu Tužilaštva. 

- Bio je obučen u crno od glave do pete. Na glavi je imao crnu fantomku, tako da su mu se samo oči nazirale. Također, imao je i pancir prsluk, koji nije skidao ni pred tužiocem. Mjere osiguranja bile su podignute na najviši mogući nivo, pa su oko zgrade Tužilaštva bili raspoređeni specijalci u punoj opremi i s dugim cijevima, koji su motrili na svaki pokret. Nakon saslušanja, Vukotiću je određen pritvor do 30 dana i sproveden je u spuški zatvor - objašnjava izvor.

I u samom Spužu je navodno pojačano osiguranje, naročito imajući u vidu to da su se u tom kazamatu ranije dešavali brojni incidenti, pa i likvidacija.


Siniša Kačavenda. Kurir

Spektakularna akcija

Podsjetimo, akcija izručenja navodnog vođe ''škaljarskog klana'' jedna je od najspektakularnijih. 

- Vukotić je bio u helikopteru crnogorske policije, ali je i letjelica srpske policije krenula s njima. Lokacija prizemljenja je držana u tajnosti do posljednjeg trena, jer su postojale dvije opcije. U posljednjem trenutku je odlučeno da ga helikopter ostavi u Pljevljima, gdje su ga čekali raspoređeni pripadnici crnogorske posebne jedinice. Po izlasku iz helikoptera Vukotić je prebačen u blindirano vozilo, kojim je, pod pratnjom, dovezen do Podgorice - kaže izvor i dodaje da je Vukotić i na putu do Podgorice imao dvije pratnje.

Noć prije izručenja Jovana Vukotića Crnoj Gori u beogradskom hotelu su uhapšeni Podgoričani za koje se vjeruje da su bliski ''škaljarskom klanu'', kao i jedan Banjalučanin. Sumnja se da su imali zadatak da počine još jednu u nizu likvidacija, u okviru sukoba dva zaraćena crnogorska klana. Lisice su stavljene Bojanu Ajkoviću (35), Nemanji Mišuroviću (35) i Miljanu Miliću (27) i Siniši Kačavendi (42) iz Banje Luke. 


Igor Dedović. Kurir

- Svi su odranije poznati policiji. Ajković je navodno rođak Zorana Ajkovića Ajkule iz Niša, koji je dovođen u vezu s kriminalom. Siniša Kačavenda se nalazio na potjernici Interpola zbog pokušaja ubistva 2004. - kaže izvor "Kurira" i dodaje da su uhapšeni navodno u dobrim odnosima s Igorom Krstovićem, koji je nedavno ranjen u Zeti. 

Sumnja se da su oni saznali ko je pucao na njega, ali i da su se navodno nameračili na jednog od vođa ''kavačkog klana'' koji se navodno liječio u srpskoj bolnici.


Saučesnik se brani sa slobode

Za pokušaj ubistva u Kotoru 2016., osim Vukotića, osumnjičeni su i pokojni Igor Dedović i Milić Minja Šaković. 

- Šaković je u pritvoru proveo skoro šest mjeseci, a pušten je da se brani sa slobode polovinom jula prošle godine. On je tvrdio da nije pucao na Stupara i Radonjića, kao i da tog dana nije bio u Kotoru, već u Podgorici, za šta ima dokaze. Iz iskaza svjedoka proizašlo je da ni Dedović, koji je u januaru ubijen u Atini, u tom trenutku nije bio na primorju, već u Ljubljani, u Sloveniji - kaže izvor "Kurira". 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.