KONFERENCIJA U MINHENU Milijarda dolara za Inicijativu tri mora

Amerika najavila podršku projektu Grabar-Kitarović, koji je za Milanovića "obična parada"

Riječ je o neformalnoj političkoj platformi članica EU iz istočne i srednje Evrope na potezu Baltik - Jadran - Crno more

Avaz.ba

Vašington izdvaja sredstva za Inicijativu tri mora

Foto: Facebook


Sjedinjene Američke Države osigurat će milijardu dolara za Inicijativu tri mora, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) govoreći o projektu u kojem učestvuje i Hrvatska.

- Kroz mehanizam međunarodne saradnje i uz podršku Kongresa, osigurat ćemo milijardu dolara srednjoj i istočnoj Evropi za Inicijativu tri mora - rekao je Pompeo na konferenciji o sigurnosti u Minhenu, te dodao kako je cilj kroz snažan privatni i javni sektor zaštititi demokratiju.

  • Grabar-Kitarović i Tramp

    Grabar-Kitarović i Tramp

    Foto: Screenshot


Inicijativa tri mora neformalna je politička platforma članica EU iz istočne i srednje Evrope na potezu Baltik - Jadran - Crno more.

Projekt je lično promovirala hrvatska predsjednica u odlasku Kolinda Grabar-Kitarović s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom kako bi se postigla snažnija povezanost unutar regiona na području energetike, transportne infrastrukture te digitalnih komunikacija, kao i smanjio jaz između zapadne i istočne Evrope.

Grabar-Kitarović je na jednom od posljednjih predsjedničkih nastupa na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu pozvala svoga nasljednika Zorana Milanovića da podrži hrvatsko učešće u Inicijativi tri mora.

Šta kaže Milanović

Istakla je i kako vjeruje da se Hrvatska neće povući iz inicijative, jer ta inicijativa nije samo na predsjedničkom nivou nego na mnogim drugim nivoima, kako predsjednika Vlade i resornih ministarstava tako i samog biznisa. 

Milanović je u predizbornim nastupima i intervjuima tu inicijativu nazvao "običnom paradom” i “starom tlapnjom” predsjednice Grabar-Kitarović.

Više o temi Mike Pompeo

NA VRH

Podijeli članak na