KONFERENCIJA U MINHENU

Amerika najavila podršku projektu Grabar-Kitarović, koji je za Milanovića "obična parada"

Riječ je o neformalnoj političkoj platformi članica EU iz istočne i srednje Evrope na potezu Baltik - Jadran - Crno more

Vašington izdvaja sredstva za Inicijativu tri mora. Facebook

Avaz.ba

15.2.2020

Sjedinjene Američke Države osigurat će milijardu dolara za Inicijativu tri mora, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) govoreći o projektu u kojem učestvuje i Hrvatska.

- Kroz mehanizam međunarodne saradnje i uz podršku Kongresa, osigurat ćemo milijardu dolara srednjoj i istočnoj Evropi za Inicijativu tri mora - rekao je Pompeo na konferenciji o sigurnosti u Minhenu, te dodao kako je cilj kroz snažan privatni i javni sektor zaštititi demokratiju.

Grabar-Kitarović i Tramp. Screenshot

Inicijativa tri mora neformalna je politička platforma članica EU iz istočne i srednje Evrope na potezu Baltik - Jadran - Crno more.

Projekt je lično promovirala hrvatska predsjednica u odlasku Kolinda Grabar-Kitarović s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom kako bi se postigla snažnija povezanost unutar regiona na području energetike, transportne infrastrukture te digitalnih komunikacija, kao i smanjio jaz između zapadne i istočne Evrope.

Grabar-Kitarović je na jednom od posljednjih predsjedničkih nastupa na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu pozvala svoga nasljednika Zorana Milanovića da podrži hrvatsko učešće u Inicijativi tri mora.


Šta kaže Milanović

Istakla je i kako vjeruje da se Hrvatska neće povući iz inicijative, jer ta inicijativa nije samo na predsjedničkom nivou nego na mnogim drugim nivoima, kako predsjednika Vlade i resornih ministarstava tako i samog biznisa. 

Milanović je u predizbornim nastupima i intervjuima tu inicijativu nazvao "običnom paradom” i “starom tlapnjom” predsjednice Grabar-Kitarović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.