MINHEN Francuski predsjednik potvrdio

Makron: Podržat ćemo pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ako bude pozitivan izvještaj

Vijeće općih poslova Evropske unije u junu prošle godine nije dalo zeleno svjetlo otvaranju pristupnih pregovora sa ove dvije države

Avaz.ba
15.02.2020 20:15

Emanuel Makron

Foto: AFP

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je da će, ukoliko rezultati izvještaja Evropske komisije u martu o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji budu pozitivni, podržati otvaranje pregovora za te dvije države.

- Izvještaj čekamo u martu zavisno od toga da li su rezultati pozitivni i ako se uspostavi povjerenje onda bi trebalo da budemo u mogućnosti da otvorimo pregovore - kazao je Makron na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti.

  • Emanuel Makron
    Emanuel Makron Foto: AFP

Vijeće općih poslova Evropske unije u junu prošle godine nije dalo zeleno svjetlo otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ali su ministri obećali da će u drugom polugodištu donijeti “jasnu i sadržajnu” odluku.

- U svjetlu ograničenog vremena i važnosti pitanja, Vijeće će se vratiti ovom pitanju s ciljem da se donese jasna i suštinska odluka što je prije moguće i najkasnije u oktobru - navedeno je u završnom dokumentu koji su usvojili ministri EU.

Komentari

NA VRH