KOSOVO

Haradinaj: Kurtijeva izjava je sramota za Kosovo

Rekao da su ugovori s Beogradom potpisani bez njegovog znanja

Ramuš Haradinaj. Agencije

Fena

16.2.2020

Bivši premijer kosovske vlade Ramuš Haradinaj prokomentirao je izjavu Albina Kurtija, aktuelnog kosovskog premijera, da su ugovori s Beogradom potpisani bez njegovog znanja i izjavio da je to sramota za Kosovo i da su SAD razočarane.

Ramuš Haradinaj objavio je sliku na Facebooku, a u opisu naveo da je fotografija napravljena 30. januara tokom sastanka s predstavnicima resornih ministarstava, gdje se razmatrala saradnja sa Srbijom o izgradnji željeznice.

- Kao premijer zemlje, prije dvije sedmice pozvao sam radne grupe kosovske uprave civilnog zračnog i cestovnog prometa, odnosno predstavnike ministarstava, da ih obavijestim o pismu namjere za prugu koja će biti izgrađena sa Srbijom uz posredovanje ambasadora Ričarda Grenela (Richard Grenell). Zamolio sam ih da budu oprezni i da ne pregovaraju niti da razgovaraju o bilo čemu što nije u skladu s Ustavom Kosova - napisao je Haradinaj.

Dodao je da je tako trebao uraditi i Albin Kurti, a ne da ponižava Kosovo i institucije govoreći da nije obaviješten.

- Ova izjava također je razočarala Sjedinjene Američke Države, jer je stvoren utisak da nismo jedinstveni u pogledu njihove potpore - zaključio je Haradinaj.

Sporazumom koji je potpisan na sigurnosnoj konferenciji u Minhenu predviđena je uspostava željezničkog saobraćaja između Beograda i Prištine te završetak gradnje autoceste između ta dva grada.

To je bio prvi dogovor Kosova i Srbije poslije 14 mjeseci, nakon što je dijalog o normalizaciji odnosa dviju strana blokiran u novembru 2018. godine, kada je Kosovo uvelo takse od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.