AKTUELNO

Raspušten parlament Sjeverne Makedonije

Za odluku glasalo 108 poslanika u parlamentu sa 120 mjesta, nije bilo suzdržanih ili glasova protiv te odluke

Parlament Sjeverne Makedonije. Avaz

Avaz.ba

16.2.2020

Parlament Sjeverne Makedonije raspušten je danas popodne zbog vanrednih parlamentarnih izbora, a koji će biti održani 12. aprila. Parlament je odluku o svom raspuštanju donio na prijedlog predsjednika Sobranja Talata Džaferija (DUI). 

Redovan termin za parlamentarne izbore u Sjevernoj Makedoniji bio je decembar ove godine.

Džaferi je istakao da je odlučio da danas bude "dan D", 55 dana prije izbora, jer je to krajnji termin za raspuštanje da bi se osiguralo da izbori budu 12. aprila, na datum koji su u oktobru prošle godine dogovorili lideri parlamentarnih stranaka.

Parlament Sjeverne Makedonije. Avaz

Za odluku o raspuštanju je glasalo 108 poslanika u parlamentu sa 120 mjesta, a nije bilo suzdržanih ili glasova protiv te odluke.

Džaferi je ranije najavio da će parlament biti raspušten 12. februara, ali je to odgodio za nekoliko dana da bi bili donijeti "neki važni zakoni", među kojima o tužilaštvu, za koji je EU poručila da očekuje već sada.


Usvojeni zakoni

U posljednjih nekoliko sati rada parlamentarna većina je, uz protivljenje najveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE, uspjela da osigura dvotrećinsku podršku za zakone o javnom tužilaštvu i o Vijeću tužilaca i izmjene Zakona o odbrani, na čijem je usvajanju insistirala vladajuća SDSM.  

Donošenje novog zakona o tužilaštvu, iako nije formalni uvjet da EU odobri početak pregovora o prijemu Sjeverne Makedonije u Uniju, EU je više puta poručila da će smatrati pozitivnim znakom da se reforme provode i da se u Skoplju ozbiljno shvata suzbijanje kriminala i korupcije, dok je Zakon o odbrani potreban zbog usaglašavanja s NATO-om.

O održavanju vanrednih parlamentarnih izbora 12. aprila dogovorili su se prošle godine u oktobru na sastanku lideri parlamentarnih stranaka s predsjednikom Republike, pošto EU treći put nije odredila datum za početak pregovora o prijemu Sjeverne Makedonije u svoje redove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.